Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a cerut Guvernului de la Chisinau sa dea explicatii in regim de urgenta, pana la 12 august curent, pe marginea legii care interzice functionarilor publici sa detina multiple cetatenii.
Interventia a fost facuta dupa ce Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, si consilierul municipal Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, au atacat statul moldovean la CEDO, considerand ca legea respectiva le lezeaza drepturile electorale.
Alexandru Tanase si Dorin Chirtoaca au reclamat in fata Curtii faptul ca adoptarea interdictiei limiteaza accesul unui mare numar de cetateni ai RM la functia de deputat, ca legea respectiva limiteaza dreptul alegatorilor de a-si axprima liber opinia in procesul de alegere a forului legislativ si ca legea constituie o masura anti-democratica si disproportionata, fiind adoptata in ajunul alegerilor parlamentare din 2009. De asemenea, reclamantii s-au plans ca locutorii de pe malul drept al Nistrului sunt discriminati in raport cu cetatenii Transnistriei, pentru care legea in cauza nu este aplicabila.
Tanase a declarat in cadrul unei conferinte de presa, la 20 iunie curent ca legea 273 nu corespunde Conventiei Europene cu privire la cetatenie, pe care RM a ratificat-o in 2000. Mai mult, Tanase a declarat ca CEDO a decis sa examineze cauza in regim de urgenta, pentru pericolul pe care il reprezinta noua lege in alegerile din 2009.
La randul sau, Dorin Chirtoaca este de parere ca prin adoptarea acestei legi, guvernul a avut ca scop eliminarea functionarilor incomozi, in special a celor care detin cetatenia romana si reducerea numarului de cetateni care vor sa obtina cetatenia romana.
Amintim ca Parlamentul de la Chisinau a adoptat, in luna aprilie, o lege care interzice persoanelor cu cetatenie multipla sa ocupe functii de membru al Guvernului, deputat in Parlament, presedinte de raion, primar, politist, membru CEC, al Curtii de Conturi, judecator, inclusiv la Curtea Constitutionala, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, angajat vamal, dar si presedinte al R. Moldova.
Pentru ca ambii petitionari detin cetatenia Romana, Curtea a invitat si Guvernul Romaniei sa prezinte observatii scrise asupra acestui caz.// // Reporter.MD