"In ultima vreme s-au reactivat discutiile cu Transnistria. Ne-am intilnit cu liderul regimului separatist, Igor Smirnov, si am discutat diferite posibilitati de negociere intr-un cadru “5+2”. Toti cei implicati, mai ales Chisinaul, stiu ca foarte multe depind de Rusia si de rolul sau. De aceea suntem foarte multumiti de faptul ca Duma de stat a Rusiei trateaza separat problema Transnistriei de cea a Osetiei de Nord si a Abhaziei, luind decizia ca rezolvarea problemei transnistrene sa aiba loc respectind integritatea teritoriala a Republicii Moldova”.
Declaratia respectiva a fost facuta in cadrul unui interviu pentru publicatia austriaca “Der Standard”, careia Presedintele i-a declarat ca nu se asteapta la o schimbare a acestei politici a Rusiei, dupa preluarea puterii de catre Medvedev. "Din contra, ma astept la imbunatatirea relatiilor cu Rusia, pentru ca Moldova face parte din CSI, iar una dintre prioritatile de politica externa ale lui Medvedev este relatia cu statele CSI", a conchis Vladimir Voronin.
Seful statului considera ca Moldovei i se potriveste foarte bine statutul de neutralitate, mai ales in legatura cu problema transnistreana. "Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este stabilit prin Constitutie. In afara unor politicieni din opozitie, care speculeaza pe aceasta tema pentru a-si asigura o cota mai mare de popularitate, nu este nimeni pregatit sa puna la indoiala neutralitatea", a declarat Voronin in interviul pentru ziarul austriac.
"Suntem un stat mic, cu patru milioane de locuitori si numai doi vecini – Romania si Ucraina. Ar fi o eroare sa credem ca putem influenta geopolitica Europei sau a lumii. Este mai bine sa ne folosim de avantajele neutralitatii", sustine Presedintele.
Voronin a subliniat ca Republica Moldova nu se autoizoleaza: "Suntem membri ONU, facem parte din importante structuri ale UE, din organizatii regionale precum Consiliul Cooperarii Sud-Est Europene (SEECP), a carui presedintie o detinem momentan. Republica Molodva este astfel prezenta si asigurata".
Intrebat unde se afla Moldova pe drumul integrarii europene, Voronin a adus aminte de faptul ca Parlamentul s-a pronuntat in 2005 in unanimitate pentru integrarea Moldovei, care este vazuta ca fiind cel mai important obiectiv strategic al tarii. "Speram ca pina la sfarsitul anului sa trecem la o etapa superioara in negocierile noastre cu UE in vederea integrarii", a afirmat presedintele Moldovei.
In ceea ce priveste NATO, Voronin neaga faptul ca Moldova ar avea cea mai mica intentie de a se alatura acestei structuri. "Nu cred ca aderarea noastra la NATO ar face aceasta organizatie vizibil mai eficienta. NATO poate sa functioneze la fel de bine si fara Republica Moldova", a conchis Vladimir Voronin // Reporter.MD