Tarile membre ale UE cheama R.Moldova sa imbunatateasca cadrul legislativ electoral in perspectiva alegerilor din 2009

Tarile membre ale Uniunii Europene cheama autoritatile Republicii Moldova sa imbunatateasca cadrul legislativ ce reglementeaza procesul electoral, in perspectiva alegerilor din 2009. De asemenea, autoritatile moldovenesti sunt indemnate sa transmita cat mai curand posibil Codul Electoral spre expertizare Consiliului Europei si OSCE si sa respecte pe deplin recomandarile lor, in special in ceea ce priveste pragul electoral, blocurile electorale si exercitarea efectiva a dreptului de a fi ales de catre toti cetatenii.

Acest apel se contine intr-o declaratie comuna semnata de reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene si ai institutiilor europene acreditate la Chisinau – Delegatia Comisiei Europene si Reprezentantul Special al Uniunii Europene.

In declaratie se mentioneaza ca alegerile din 2009, reprezinta o buna oportunitate pentru Republica Moldova de a realiza un progres decisiv, comprehensiv si ireversibil in vederea implementarii standardelor si practicilor electorale, motiv pentru care concordanta Codului Electoral cu standardele internationale nu va face altceva decat sa contibuie la sporirea stabilitatii democratice in Moldova.

„Tinem sa subliniem ca libertatea de exprimare, pluralismul si independenta mass- media, cat si accesul liber la informatie obiectiva, variata si echilibrata joaca un rol decisiv pentru alegatori in stabilirea preferintelor lor electorale in baza unei optiuni documentate. Cu toate ca Moldova a inregistrat progrese veritabile in imbunatatirea cadrului legislativ privind libertatea de exprimare, ramanem ingrijorati de actiunile intreprinse de catre organele de drept impotriva mass media, a independentei editoriale a companiei „Teleradio-Moldova“ si a pluralismului in sectorul audiovizual in intreaga tara“, se mai spune in declaratie.

In acelasi context, semnatarii declaratiei au constatat o intensificare a actiunilor unor organe de stat de hartuire a diferitor partide politice sau sustinatori ai programelor acestora. Astfel de situatii, in opinia lor, pot periclita potentialul mediului pre-electoral pentru desfasurarea alegerilor legislative in 2009.

Tarile memvre ale UE sunt de parare ca progresul remarcabil in exercitarea libertatii de exprimare si in organizarea alegerilor din 2009 in deplina concordanta cu angajamentele asumate fata de OSCE, Consiliul Europei si comunitatea internationala ar constitui argumente solide pentru intensificarea relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

In concluzie, reprezentantii statelor membre ale UE si-au exprimat disponibilitatea de a conlucra cu autoritatile Republicii Moldova in vederea realizarii acestor obiective.

Declaratia este semnata de Ambasadele Austriei, Bulgariei, Cehiei, Frantei, Germaniei, Lituaniei, Poloniei, Romaniei, Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si de Delegatia Comisiei Europene in Republica Mldova si Reprezentatul Special al Uniunii Europene in Moldova.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.