Autorităţile publice locale ale municipiului Chişinău, parţial, au politizat procesul de constituire a componenţei nominale a birourilor electorale din capitală, deoarece a fost tergiversată numirea a câte trei reprezentanţi ai Primăriei în fiecare secţie de votare, în termenii prevăzuţi de lege.
Aceste precizări au fost menţionate în cel de-al patrulea raport al Coaliţiei „Controlul civic-Alegerile 2009”, efectuat în perioada 13-18 martie.
Alexandru Barbov, directorul executiv al Coaliţiei, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă, că în această perioadă a fost tergiversat şi procesul de afişare a listelor alegătorilor pentru verificare în sectoarele electorale din Chişinău şi Găgăuzia.
Membrii Coaliţiei s-au arătat îngrijoraţi de tăinuirea cheltuielilor reale în campanie, faţă de datele prezentate în rapoartele financiare de la Comisia Electorală Centrală (CEC), de unele formaţiuni politice. „Tăinuirea acestor cheltuieli permite de a se ajunge la concluzia că unele formaţiuni politice sau că sunt finanţate din umbră sau că falsifică rapoartele financiare”, a spus Barbov.
În context, Barbov a spus că nedumeriri provoacă şi lipsa în rapoartele financiare a informaţiei privind cheltuielile pentru agitaţia electorală. Barbov s-a referit la PLDM, care a expediat în ziua de 8 martie prin intermediul IS „Poşta Moldovei”, peste 75 de mii de felicitări, în sumă de 80 mii lei, bani care au fost achitaţi în numerar şi nu prin intermediul băncii.
Totodată, Coaliţia „Controlul civic – Alegerile 2009” a atenţionat şi asupra plasării în mass-media a publicităţii electorale fără menţiunea „Achitat din fondul electoral”.
Coaliţia „Controlul civic – Alegerile 2009” constă în asistarea organizării unor alegeri parlamentare, libere, corecte şi transparente.