Rezultate alegerilor din R. Moldova: 4 partide in parlament – comunistii majoritari si liberalii in opozitie
Conform datelor preliminare de la Comisia Electorala Centrala, dupa procesarea a 97,27% dintre buletinele de vot Partidul Comunistilor (PCRM) a obtinut 49.98% din voturi, iar Partidul Liberal (PL) – 12,77%, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – 12,26% si Alianta Moldova Noastra (AMN) – 9,83%. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral la alegerile parlamentare de duminica.
Potrivit CEC, alegerile din 5 aprilie 2009 in Parlamentul Republicii Moldova sunt considerate valabile, prezenta la vot a alegatorilor fiind de 59.49%.
Dupa redistribuirea de voturi, PCRM ar putea avea 60 mandate, PL – 16, PLDM – 14 si AMN – 11.
Pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, ales de parlamentari, e nevoie de minim 61 voturi. In caz ca nu se va gasi cel putin un vot din randurile partidelor de opozitie, presupunandu-se ca PCRM voteaza in bloc, pentru alegerea presedintelului, se va ajunge la alegeri parlamentare repetate.
Vladimir Voronin, dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale votarii, a spus ca nu intentioneaza sa negocieze cu nici unul din partidele liberale care au trecut pragul electoral. In schimb, spune Voronin, va negocia cu fiecare deputat din opozitie, astfel, sperand ca ii va putea convinge pe unii sa-si lase partidul pentru a vota cu PCRM.
O situatie similara a fost in 2005, cand Paritdul Popular Crestin Democrat (Iurie Rosca), Partidul Democrat (Dumitru Diacov) si un partid de orientare liberala condus de Oleg Serebrian au votat in Parlament pentru inscaunarea lui Vladimir Voronin in functia de Presedinte al R. Moldova. Nici unul din aceste partide care s-a aliat in 2005 cu comunistii nu a trecut pragul electroal in 2009.
Amintim ca pragul electoral in 2005 a fost de 4%, iar inainte de scrutinul din 2009, PCRM si PPCD au votat ridicarea lui la 6%, impreuna cu alte legi care au creat obstacole partidelor mai mici sa intre in Parlament – interzicerea formarii coalitiilor pentru partide si interzicere numirii in functii publice pentru cei ce au dubla cetatenie (tinta fiind cei ce au si cetatenia romana).
Liderii partidelor de opozitie sustin ca alegerile din 5 aprilie au fost falsificate.
Vlad Filat, liderul PLDM, fiind intrebat daca vor colabora cu PCRM in viitorul parlament a spus intrun interviu la postul de televiziunea PRO-TV ca "nu vom face coalitie cu un regim criminal", avand in vedere PCRM.