Scrutinul din 5 aprilie a fost unul calm, fără excese, care s-a desfăşurat conform legislaţiei în vigoare şi în condiţiile pluralismului politic, au menţionat membrii Misiunii de observatori din CSI în cadrul unei conferinţe de presă.
Serghei Lebedev, preşedintele Misiunii de observatori din CSI, a menţionat că pe parcursul întregii campanii electorale toţi concurenţii au avut drepturi egale, iar comisa Electorală Centrală (CEC) a activat transparent şi echidistant. ”Am rămas surprins de numărul foarte mare de observatori acreditaţi pentru monitorizarea alegerilor, nici într-o ţară din CSI nu am văzut atâţea obsevatori, fapt ce denotă încă o dată transparenţa de care s-a dat dovadă în timpul alegerilor”, a spus Lebedev.
Potrivit lui Lebedev, deşi au fost înregistrate unele lacune la câteva secţii de votare, acestea nu au influenţat opţiunile alegătorilor. "Alegerile au fost desfăşurate la un nivel foarte bun şi ţările CSI au ce să înveţe din practica Moldovei. Nici în una din ţările CSI în buletinele de vot nu au fost incluşi un număr atât de mare de concurenţi, fapt ce asigură pluralismul de opinie. Apreciem înalt şi activitatea CEC, dar şi a comisiilor de circumscripţiei care au dat dovadă de profesionalism şi transparenţă”, a spus Lebedev.
Din delegaţia CSI fac parte 74 de persoane, printre care deputaţi ai parlamentelor naţionale, diplomaţi, funcţionari electorali, care au reprezentat majoritatea ţărilor membre ale organizaţiei. Alegerile din Moldova au fost în premieră monitorizate de observatori din ţările CSI.
Cei 74 de observatori CSI au monitorizat scrutinul din 5 aprilie în 27 secţii de votare din mai multe raioane. La procesul de monitorizare a alegerilor parlamentare au participat peste 3000 de observatori naţionali şi internaţionali.