În cursul zilei scrutinului parlamentar din 5 aprilie, circa 2800 de observatori din partea Ligii Apărării Drepturilor Omului în Moldova s-au aflat la toate secţiile de votare din RM. Agitaţia electorală ilegală, liste electorale deficiente, intimidarea observatorilor şi alegătorilor, neaplicarea în actele de identitate a ştampilei după vot, votarea în baza actelor inadecvate, încălcarea procedurii de vot – sunt doar câteva dintre încălcările constatate.
„În timpul alegerilor au fost înregistrate cazuri când în incinta Consiliului electoral Drochia a fost afişat portretul lui Vladimir Voronin, iar în Ecaterinovca, r-l Cimişlia, doi membri ai biroului electoral îndemnau oamenii să voteze PCRM. În aceeaşi localitate, primarul transporta alegătorii cu maşina de serviciu şi le indica să voteze comuniştii”, a declarat Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului. În preajma secţiei de votare nr. 4 din Căuşeni, un reprezentant al PCRM îi îndemna pe localnici să voteze PCRM, iar la Baurci, UTA Găgăuzia au fost observate persoane care aveau materiale electorale ale PSD.
„Totodată, au fost prezenţi la unele secţii de votare alegători în stare de ebrietate şi am sesizat şi încălcarea procedurii de vot la locul aflării”, a menţionat Paul Strutzescu.
Zilele acestea, experţii efectuează o numărătoare paralelă a voturilor cu cea a Comisiei Electorale Centrale, în baza proceselor-verbale din cele 1977 de secţii de votare. Primele rezultate arată că circa patru mii de locuitori din stânga Nistrului au votat la cele zece secţii de votare deschise pentru ei în imediata apropiere de localităţile aflate sub controlul liderilor secesionişti. „Aceste rezultate sunt marcate de presiuni de intimidare inimaginabile, în special în Corjova. Miliţia din regiune a controlat fiecare stradă spre aşa-numitele posturi de control. Au fost înregistrate persoane reţinute, automobile ale căror numere au fost ridicate, grupuri de oameni care nu au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot”, a declarat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”.
Posturile publice cu acoperire naţională „Moldova 1” şi „Radio Moldova” au continuat să favorizeze intens partidul de guvernământ în buletinele de ştiri, transformate în instrumente de manipulare şi propagandă în beneficiul PCRM şi în detrimentul partidelor de opoziţie. Posturile NIT şi „Antena C” au avut un comportament similar, iar EU TV, de asemenea, a prezentat în mod tendenţios, defăimător unele partide de opoziţie, în timp ce PCRM şi PPCD au fost favorizate, observă experţii „Coaliţiei-2009”.
În curând, cele peste 70 de organizaţii ale Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2009 vor prezenta rezultatele monitorizării întregii campanii electorale şi vor decide dacă scrutinul parlamentar a fost liber şi corect.