Editorial: Basarabenii se ridica din nou

de George Damian

La Chisinau studentii au iesit in strada. La fel au iesit in strada studentii basarabeni de la Bucuresti, Cluj, Iasi, Galati si Timisoara. Luni seara au iesit sa aprinda o lumanare pentru viitorul mort al Basarabiei, incaputa – pentru a cata oara? – pe mainile comunistilor. Ieri, in fata palatului presedintelui Voronin de la Chisinau s-au adunat peste 30.000 de oameni care cereau un viitor mai bun. Comunistii au facut ce au stiut ei mai bine: au pus batele pe manifestanti.

AcuzaTia cheie de la Chisinau: comunistii au fraudat alegerile. In noiembrie 2008 comunistii lui Voronin erau creditati cu 28% din voturi, in martie 2009 cu 36%, la exit poll cu 45%, iar la numaratoarea finala cu 50%. In mai putin de cinci luni de zile comunistii si-au dublat numarul simpatizantilor prin construirea unui debarcader la Giurgiulesti pe Dunare, care a transformat Republica Moldova in "putere maritima". De fapt Voronin a fost huiduit pe stadionul Zimbru din Chisinau de 10.000 de oameni, iar aplauzele erau puse din studio pentru cele sapte clipuri electorale difuzate drept stiri impartiale de catre televiziunea de stat. Comunistii au incercat sa castige alegerile sarbatorind zgomotos statalitatea moldoveneasca, acu­zand Romania de intentii agresive, incalcand tratatele internationale prin blocarea la granita a cetatenilor romani si ascunzand criza economica sub obroc. Colac peste pupaza, comunistii de la Chisinau au demonstrat ca nu au de gand sa faca vreun pas real catre Uniunea Europeana

Toate aceste minciuni, culminand cu acuzatiile de fraudare a alegerilor de catre comunistii lui Voronin au declansat un val de ura a populatiei care a iesit ieri in strada in numar impresionant. OSCE si delegatia Parlamentului European care au declarat ca in decursul alegerilor de duminica nu au observat fraude majore trebuie inca sa explice – impreuna cu comunistii lui Voronin – cum se face ca in 2009 au votat mai multi oameni decat in 2004, in conditiile in care emigrarea masiva constituie singura sursa de venituri a guvernului de la Chisinau? In ciuda garantiilor in alb oferite de observatorii OSCE, UE si CSI pentru comunistii de la Chisinau, basarabenii au dovedit ieri ca s-au saturat de minciuni si ca nu pot fi prostiti.

ReacTia autoritATilor de la Chisinau este una tipic comunista. Vamesii lui Voronin au refuzat ieri sa primeasca cateva zeci de basa­rabeni in propria lor tara. In Chi­sinau principalele ziare au ramas fara curent electric. Principalelele portaluri de stiri de la Chisinau au fost blocate. De asemenea, a fost suspendata televiziunea prin cablu (care prelua posturile de stiri din Romania, unde erau transmise ieri in direct evenimentele din stan­ga Prutului). In centrul Chisinaului nu se mai putea vorbi la telefoanele mobile. Comunistii au incercat practic sa blocheze orice iesire de informatie din Chisinau. In schimb, televiziunea de stat controlata de comunisti transmitea imagini de la o expozitie de pictura, pe un fond de muzica clasica – o imagine cunoscuta la Bucuresti.

Uniunea EuropeanA s-a trezit brusc la granita estica cu o problema majora. Oficialii de la Bruxelles sunt complet nepregatiti, in ciuda tuturor avertismentelor transmise de la Bucuresti. Reprezentantul Uniunii Europene la Chisinau, Kal­man Mizsei, nu a reusit mare lucru si nici nu l-a interesat sa faca ceva. Populatia Republicii Moldova stie ca vrea in Uniunea Europeana – insa in proportie de 20% se bazeaza pe sprijinul Rusiei pentru aderare! Cam acesta ar fi rezultatul activitatii lui Kalman Mizsei in ceea ce pri­veste informarea basarabenilor asupra Uniunii Europene. Este drept ca in jur de 40% dintre ba­sarabeni spera ca Romania ii va conduce spre Uniunea Europeana. Acest procent, alaturi de faptul ca ieri protestatarii au arborat drapelele Romaniei si Uniunii Europene deasupra presedintiei lui Voronin arata clar in ce directie isi doresc basarabenii sa mearga.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.