România nu va înceta să susţină ideea că Republica Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană, indiferent cum vor decurge relaţiile dintre cele două ţări la nivel guvernamental, iar procesul de acordare a cetăţeniei române va fi accelerat, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu în alocuţiunea rostită la deschiderea oficială a primei ediţii a "Forumului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova" de la Piatra Neamţ.
"Indiferent care este relaţia la nivel guvernamental, România nu va înceta să promoveze ideea că Republica Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană. Unul din obiectivele noastre majore în ultimii ani a fost să poziţionăm politic Republica Moldova din perspectiva aderării la Uniunea Europeană în grupul statelor din Balcanii de Vest. Indiferent cum vor decurge relaţiile la nivelul statului, nu ne vom schimba politica. Vom rămâne susţinători fără rezerve ai unui proces prin care Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, pentru că Republica Moldova este o ţară europeană", a spus preşedintele Băsescu.
El a evidenţiat faptul că moldovenii sunt parte a culturii şi a evoluţiilor de care au avut parte europenii de-a lungul secolelor, motiv pentru care locul lor este în Uniunea Europeană. Traian Băsescu a afirmat că procesul de acordare a cetăţeniei române va fi accelerat. "Decizia noastră de a accelera procesele de acordare a cetăţeniei române cetăţenilor şi familiilor acestora care şi-au pierdut abuziv cetăţenia română este un proces serios, un proces pe care nu îl negociem cu nimeni şi un proces care îşi va creşte viteza de la săptămână la săptămână", a subliniat şeful statului.
Pe de altă parte, Băsescu a declarat că, în urma încălcării drepturilor omului şi prin poziţia autorităţilor de la Chişinău faţă de România, ar putea fi întârziată negocierea unui nou acord care să vizeze facilitarea acordării vizelor pentru cetăţenii moldoveni.
"Vreau să ştiţi că, inclusiv în perioada de la alegerile din Republica Moldova şi până acum, România a pledat în toate instanţele Uniunii Europene pentru ca un nou acord care să vizeze şi facilitatea vizelor pentru cetăţenii moldoveni să fie negociat. Din păcate, prin încălcările drepturilor omului din Republica Moldova, dar şi prin poziţia faţă de România se pare că acest nou acord nu are o perspectivă imediată. Poate, puterea de la Chişinău se gândeşte, dacă nu la România, măcar la interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi să reintre în comportamentul normal pentru o ţară care aspiră să aibă relaţii cu Uniunea Europeană", a precizat Băsescu.
El a spus că România şi Republica Moldova au istorie, limbă şi tradiţii comune, chiar dacă acest lucru contravine ideologiei "de ultimă oră" a Chişinăului.
"Chiar dacă ne desparte o frontieră, chiar dacă suntem două state independente, românii nu vor înceta să creadă că moldovenii sunt fraţii lor", a afirmat Traian Băsescu.
Aproximativ 150 de primari de municipii din România şi Republica Moldova participă, în perioada 14-16 mai, la Piatra Neamţ, la prima ediţie a Forumului Autorităţilor Locale, organizat de Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi de Asociaţia Muncipiilor din România.
Discuţiile vizează descentralizarea administrativă în domeniile sănătăţii publice, ordinii publice, culturii şi asistenţei sociale, dezvoltarea de parteneriate locale pentru proiecte cu finanţare europeană.