De Constantin Tănase
Astăzi, comuniştii vor primi o palmă usturătoare de la Opoziţie. Una perfect legală şi constituţională. Niciodată, nimeni în aceşti opt ani şi ceva de marasm politic şi ideologic nu l-a umilit atât de tare pe bătrânul dictator ca actuala componenţă a Opoziţiei. Obişnuit să se comporte cu Opoziţia aşa cum se comportă el cu bodyguarzii, ziariştii şi lacheii săi (de la Palatul de vară de la Condriţa), Voronin este lovit adânc în amorul propriu şi de aceea a pornit o campanie isterică de culpabilizare şi defăimare a Opoziţiei.
Să observăm în context că magul de la Condriţa, mai bine zis cio(magul), niciodată nu a tratat Opoziţia ca pe unul din principalele institute ale unui stat democratic, ci ca pe una din principalele ameninţări la securitatea statului. Prin aceasta am spus totul despre democratismul lui Voronin.
Asupra Opoziţiei se exercită presiuni incredibile nu numai din interior, din partea regimului, ci şi din exterior, din partea reprezentanţilor Europei democratice. Din păcate, reprezentanţii Opoziţiei, ghidaţi de bunul-simţ, evită să vorbească presei deschis despre aceste presiuni din care cauză opinia publică (electoratul) nu prea înţelege adevărata situaţie în care e forţată ea să activeze. Iată de ce, dacă astăzi Opoziţia rezistă şi nu votează candidatura comuniştilor – avem toate motivele să credem că anume aşa se va întâmpla -, opinia publică nu va realiza, totuşi, adevărata dimensiune a curajului şi principialităţii Opoziţiei. Sperăm că după şedinţa de astăzi a parlamentului liderii Opoziţiei vor face unele dezvăluiri în acest sens pentru ca cetăţeanul simplu să înţeleagă ce înseamnă a face politică de opoziţie în R. Moldova.
Să revenim însă la presiunile din interior. Împotriva Opoziţiei au fost puse toate tunurile regimului – radio, televiziunea, ziarele, partidele-satelit ale PCRM, „sindicatele libere”, unii „analişti independenţi” ş.a.m.d. Isteria împotriva alegerilor anticipate a atins cote paroxistice, s-a ajuns până acolo încât s-a propus ca în cazul nevotării candidaturii Z. Greceanâi să fie convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate a statului… Acestea dovedesc un singur lucru şi anume: comuniştii nu pot activa în condiţiile unui autentic pluralism politic, iar Constituţia e bună doar atunci când le convine lor. Înţeleg oare acest lucru reprezentanţii Europei democratice care insistă ca Opoziţia să nu provoace alegeri anticipate? Dacă da – iar noi suntem convinşi că înţeleg -, atunci ce fel de stabilitate doresc ei în R. Moldova? Stabilitatea dictaturii?
Actuala Opoziţie are o misiune cu adevărat istorică – să salveze R. Moldova de comunismul clanului bătrânului dictator Voronin, scula ruşilor, a intereselor imperialiste ruseşti în această parte a lumii. Ruşii au nevoie de regimul magului în calitate de ciomag împotriva Europei. Nu s-a lăudat oare Voronin că misiunea sa e să oprească tancurile NATO pornite spre Breansk? Atacând România, Voronin atacă de fapt Europa, România fiind pentru moldoveni cea mai accesibilă poartă spre Europa. Înţelege acest lucru bătrâna şi înţeleapta Europă? Deoarece suntem siguri că înţelege, noi, la rândul nostru, nu putem înţelege de ce insistă ca Opoziţia să conserve acest regim?
Opoziţia are propria agendă, care coincide cu cea a alegătorilor ei. Sau pentru Europa aceşti alegători nu contează?