CUC: Transnistria estre responsabilă de destabilizarea situaţiei

"Ne adresăm către locuitorii oraşului Bender cu apelul de a nu se lăsa antrenaţi în acţiunile provocatoare, iniţiate de anumite persoane care încearcă să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate", se spune în declaraţie.

"Măsurile luate pentru escaladarea tensiunii în această regiune cu un regim sporit de securitate creează un pericol real de pierdere de către forţele pacificatoare a controlului asupra situaţiei în Zona de Securitate", consideră delegaţiei Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC).

În declaraţia sa privind blocarea căilor de acces spre penitenciarul nr.8 din Tighina se spune că "toată răspunderea pentru agravarea situaţiei în or. Tighina revine reprezentanţilor delegaţiei transnistrene în CUC".

Delegaţia moldoveană a amintit că la ultima şedinţă membrul delegaţiei Transnistrene Oleg Gudîmo, "care pe parcursul unei perioade îndelungate a pus nejustificat problema privind activitatea în Tighina a instituţiilor penitenciare, subordonate RM", a făcut o declaraţie cu ameninţări deschise privind o eventuală destabilizare a situaţiei în oraş, care ar putea avea consecinţe grave.

"Cu regret, ceilalţi participanţi la şedinţa Comisiei nu au dat aprecierea cuvenită acestei poziţii destructive", se spune în declaraţia ai cărei autori menţionează că în aceeaşi zi (28 mai) la Tighina a început realizarea ameninţărilor proferate prin blocarea căilor de acces spre penitenciarul nr.8 şi pichetarea acestuia".

"După cum se ştie, acest penitenciar a fost debranşat încă din 2002 de la reţelele centrale electrice şi de termoficare, de aprovizionare cu apă şi de canalizare, acţiuni calificate de către experţii internaţionali în domeniu drept o încălcare gravă a drepturilor omului. Se poate presupune că scopul acestor acţiuni este de a constrînge conducerea penitenciarului să întreprindă, sub ameninţarea pericolului agravării bruşte a situaţiei, acţiuni, care ar putea să conducă la destabilizarea situaţiei în or. Tighina", consideră delegaţia moldoveană.

O deosebită îngrijorare trezesc "acţiunile febrile ale delegaţiei transnistrene privind antrenarea în aceste provocări a reprezentanţilor opiniei publice a oraşului, veteranilor, pensionarilor, elevilor".

"Ne adresăm către locuitorii oraşului Bender cu apelul de a nu se lăsa antrenaţi în acţiunile provocatoare, iniţiate de anumite persoane care încearcă să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate", se spune în declaraţie.

Moldova mai îndeamnă delegaţiile Federaţiei Ruse, regiunii transnistrene a RM, reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control "să facă uz de toate mecanismele de care dispune operaţiunea de menţinere a păcii, desfăşurată în regiune, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii pe teritoriul aflat sub controlul forţelor mixte de menţinere a păcii".
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.