Opoziţia unită

PLDM, AMN şi PL au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că îşi vor coordona acţiunile în perioada campaniei electorale pentru alegerile anticipate. În acest sens, partidele au format, prin semnarea unui acord de parteneriat, Consiliul politic pentru dialog şi cooperare. Totodată, liderii partidelor de opoziţie susţin că, deşi vor avea activităţi comune în campanie, ei îşi păstrează statutul de concurenţi electorali.

„În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi în vederea iniţierii unui dialog civilizat între opoziţie şi putere, între societatea civilă, şi pentru a da un semnal clar de solidarizare politică, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”, exprimându-şi angajamentul în faţa Constituţiei R. Moldova şi faţă de regimul ei constituţional, au decis constituirea Consiliului politic pentru dialog şi cooperare”, a anunţat Serafim Urecheanu, liderul AMN.

Potrivit lui Vlad Filat, preşedintele PLDM, „acţiunea este în strictă conformitate cu angajamentele asumate în faţa alegătorilor şi demonstrează că, fiind conştienţi de situaţia care este la ora actuală în RM avem, pe de o parte, cunoştinţa, dar pe de altă parte, şi maturitatea politică pentru a crea acest consiliu politic”. Filat a precizat că acest consiliu va avea drept sarcini primordiale crearea unui front comun anticomunist, monitorizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, în conformitate cu normele democratice internaţionale, mobilizarea şi determinarea electoratului democratic de a se implica activ în procesul electoral şi instituirea unei guvernări reprezentative care ar contribui efectiv la consolidarea instituţiilor democratice. La rândul său, Mihai Ghimpu, liderul PL, a afirmat că aceste trei partide îşi asumă viitoarea guvernare şi sunt dispuse să ducă un dialog civilizat şi democratic cu viitoarea opoziţie parlamentară. „Dialogul între opoziţie şi putere nu înseamnă că, după 29 iulie, vom rămâne în opoziţie”, a mai specificat Ghimpu.

Consiliul politic pentru dialog şi cooperare este format din nouă persoane (Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Serafim Urecheanu, Anatol Şalaru, Boris Vieru, Alexandru Tănase, Iurie Leancă, Veaceslav Untilă şi Leonid Bujor), câte trei reprezentanţi din partea partidelor politice semnatare. Noul consiliu se va întruni săptămânal, sau în funcţie de necesitate, şi va fi prezidat, prin rotaţie, de preşedinţii celor trei formaţiuni politice. Funcţia de secretar executiv va fi exercitată de vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.