De Arcadie Gherasim
Surse din PD au declarat pentru presă că mai multe organizaţii teritoriale ale comuniştilor şi-au anunţat intenţia de a trece de partea lui Marian Lupu. Desigur, este riscant să anticipăm amploarea acestei migrări a grupurilor răzleţe de purtători de carnete roşii spre casta purtătorilor de trandafiri purpurii, cert însă este faptul că pe eşichierul politic se observă însemnele unui fenomen inedit: printr-o mişcare abilă, Partidul Comuniştilor din R. Moldova ar putea trece fluidizat din supuşenia lui Vladimir Voronin în supuşenia lui Marian Lupu.
Cu alte cuvinte, s-ar putea produce o revoluţie „democrată” în sânul celei mai anchilozate formaţiuni politice, s-ar putea purcede la realizarea în practică a programului de reformare a PCRM şi de purificare a rândurilor acestuia de impurităţi voroniniene – hoţii în lege, hoţii fără de lege şi toate canaliile, inclusiv cele care au mâinile murdare de sângele tinerilor protestatari. Este o operaţiune pe cinste, mai ales că PD-ul este cea mai propice oază de reabilitare psihologică a tuturor foştilor activişti comsomolişti şi actuali comunişti, obosiţi de deciziile şi declaraţiile, uneori paranoice, ale actualei elite a PCRM. Ei sunt băieţi şi foste fetiţe inteligente, care-şi dau seama că Voronin a mers prea departe la 5 aprilie, dar şi la 7, şi după 7 aprilie, că acest moşneag, dus cu elicopterul, ar putea provoca un război civil după care ar dispărea subit, iar ei, soldaţii partidului, ar plăti poliţele. Iată de ce trecerea unor grupuri de comunişti de partea lui Lupu şi sub conducerea noului lor prim-secretar trebuie privită ca o încadrare activă a organizaţiilor comuniste teritoriale în salvarea unei formaţiuni ajunse inutilă în formula şi în halul în care a fost adusă de Comitetul lor Central.
Dar aderarea unor comunişti din teritoriu la PD, pe motiv că ei sunt simpatizanţii lui Marian Lupu, mai are şi altă semnificaţie, clarifică şi alte lucruri, abil mascate de retorica pedistă: comunizarea PD-ului demonstrează că el este perceput ca o formaţiune net de stânga şi că în RM centrismul este mai mult un raţionament doctrinar decât o realitate practică. Venirea comuniştilor la Marian Lupu – iar până la alegri ei ar putea da năvală într-un număr destul de mare – va transforma noua creaţie a vechilor spicheri într-o formaţiune a democraţiei comuniste sau, dacă vreţi, a neocomunismului democrat. Poate că sună prost, însă esenţa va fi adecvată viitoarei, dar şi prezentei poziţii de pe eşichierul politic. Nimic ofensator pentru Diacov şi Lupu, care au fost printre aprigii susţinători ai lui Voronin şi care nici până acum nu şi-au asumat consecinţele acestui sprijin acordat dictatorului moldovean: compromiterea opţiunii europene, provocaţiile securiste din 7 şi 8 aprilie 2009, uzurparea puterii în stat, deciziile aberante ale instanţelor de judecată, minciunile despre inexistenţa crizei în RM şi alte urmări ale coparticipării acestor personaje politice de stânga la stângăciile politice ale guvernării totalitariste. Nimic jenant în postarea PD-ului pe stânga sa natală, deoarece şi colegii săi socialişti europeni sunt de aceeaşi orientare şi chiar o au în sânul lor pe Josette Durrieu.
Cu alte cuvinte, venirea comuniştilor la Lupu face nulă orice viitoare învinuire a acestuia la adresa formaţiunilor liberale de dreapta şi califică învinuirile anterioare drept simple speculaţii. Or, PLDM, PL şi AMN nu pot fi calificate drept reprezentante ale extremei doar pentru simplul fapt că luptă împotriva comuniştilor. Iar dacă Lupu şi Diacov consideră că lupta împotriva dictaturii lui Voronin înseamnă extremism şi dacă ei condamnă poziţia principială a formaţiunilor liberale şi efortul societăţii de a scăpa de această dictatură, asta înseamnă că Diacov şi Lupu ori sunt de partea lui Voronin, ori desfăşoară o campanie electorală amorală.
Ieri, patru comunişti de la Sângera au venit la PD. Sunt sigur, vor veni şi alţii. Numai că, odată cu asimilarea lor, PD ar trebui să-şi asume şi întreaga responsabilitate morală pentru aceşti noi membri ai săi, care au alimentat cu voturi guvernarea ultimilor opt ani. Pentru că altfel lumea nu va înţelege ce face Lupu la PD: salvează Moldova de comunism sau îi salvează pe comunişti de ceea ce le-ar putea face Moldova pe 29 iulie.