Reprezentantul special al Uniunii Europene în R. Moldova, Kalman Mizsei, a îndemnat politicienii din republică "să calmeze retorica campaniei electorale, de dragul ţării".
În adresarea sa, citată de INFOTAG, se spune că, "pentru a suda o clasă politică sănătoasă încrezătoare în propriile sale forţe, este necesar un dialog şi un acord asupra unui posibil cod de conduită referitor la retorica care să nu poată fi utilizată chiar şi pe parcursul campaniei electorale".
"Acei care înspăimîntă populaţia pe de o parte cu fascismul, iar pe de altă parte cu practicile staliniste aduc defavoruri democraţiei. Noi, precum şi cei din viaţa politică din R. Moldova care au demonstrat o atitudine sobră şi o cultură politică de centru, trebuie sa explicăm deschis acest lucru ambelor parţi. Este nevoie de curaj politic întrucât statutul de om politic înseamnă nu numai urmarea părerii electoratului, ci şi contribuirea la educarea acestuia. Evoluţia culturii politice, protejarea valorilor tinerii democraţii din R. Moldova reprezintă responsabilitatea tuturor celor care participă în competiţia electorală", a subliniat Mizsei.
În opinia sa, "etichetarea participanţilor la procesul electoral privind posibila aderenţa la diferite ideologii şi practici totalitare din trecut reprezintă o extindere a acuzaţiilor nefondate în cadrul campaniei electorale".
"Acestea nu sînt, conform experienţei şi convingerilor mele, cu adevărat relevante pentru nici unul din principalele partide care participă la scrutin şi nu ajută la consolidarea fragilei democraţii din R. Moldova", a spus Reprezentatul UE.
Desfăşurarea alegerilor într-o atmosferă civilizată
Kalman Mizsei a subliniat că pregătirea pentru alegerile anticipate este o etapă importantă pentru naţiune "şi noi, cei din Uniunea Europeană, dorim ca toţi actorii politici să înţeleagă semnificaţia acestei perioade şi să acţioneze în consecinţă".
"Legitimitatea alegerilor în percepţia cetăţenilor, partidelor politice şi comunităţii internaţionale va reconfirma angajamentul Moldovei pentru integrarea europeană, şi, de asemenea, va asigura ca instituţiile statului pe care noul Parlament le va constitui vor avea capacitatea luării deciziilor dificile dar necesare depăşirii crizei politice şi economice actuale", consideră Mizsei.
Potrivit lui, "experienţa alegerilor recente a arătat domeniile în care sînt necesare acţiuni concrete pentru garantarea îndeplinirii standardele democratice în noul scrutin".
"Comunitatea internaţională este gata să sprijine R. Moldova în implementarea reformelor necesare", a spus Mizsei.
Adresarea conţine îndemnul "de a implementa măsurile necesare pentru ca reflectarea alegerilor de către media electronică să corespundă standardelor internaţionale" şi să asigure "reflectarea activităţii partidelor politice aflate în cursa parlamentară".
Reprezentantul UE menţionează că "întocmirea listelor electorale a atras o atenţie deosebită pe parcursul alegerilor precedente. Pentru noile alegeri, autorităţile locale se vor confrunta cu o provocare deosebită în ceea ce priveşte întocmirea unor liste corecte într-o perioadă scurtă de timp. Această activitate va necesita monitorizare din partea tuturor actorilor, a Comisiei Electorale Centrale care deţine responsabilitatea finală în domeniu, precum şi a reprezentanţilor societăţii civile şi ai partidelor politice şi astfel vor putea fi depăşite lipsa de încredere şi acuzaţiile de fraudă care au fost aduse din cauza deficienţelor în întocmirea listelor în alegerile din 5 aprilie".