Chişinăul ar putea renunţa la neutralitate, ca urmare a deciziei României de a accepta găzduirea componentelor scutului SUA antirachetă, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa.
Intervievat de Radio România Actualităţi, ministrul a precizat că strategia Rusiei este de a şantaja România prin intermediul unor state terţe, precum Republica Moldova, unde Moscova tergiversează reglementarea conflictului din Transnistria. Astfel, Rusia îşi asigură pe mai departe prezenţa militară în stânga Nistrului, pe teritoriul moldovean, în flancul estic al NATO.
Vorbind despre o eventuala renunţare la neutralitate, Marinuţă a apreciat că protecţia oferită de scutul antirachetă se va extinde şi asupra Republicii Moldova şi va demonstra astfel beneficiile apartenenţei la o alianţă militară, în contrast cu marile cheltuieli pe care le presupune asigurarea securităţii în condiţii de neutralitate.
Marinuţa a adăugat că optează pentru relansarea colaborării bilaterale în domeniul militar cu România, anunţând că poarta discuţii cu Ministerul Apărării Naţionale al României în vederea unei întrevederi cu ministrul Gabriel Oprea.
În privinţa creării batalionului mixt româno-moldovean şi a posibilităţii unui contingent moldovenesc în Afganistan, ministrul spune că după 2002 nu s-a mai făcut nimic în această privinţă, dar ca cele două ţări urmează să ia o decizie, „ţinând cont de interesele comune".
"Cred că Republica Moldova trebuie să participe la operaţiunile de menţinere a păcii care au statut internaţional şi mandatul ONU. Dar o asemenea decizie poate fi luată doar de parlament, după o discuţie deschisă cu societatea civilă", a precizat Marinuţa.
Amintim că, în ianuarie curent, ministrul moldovean s-a aflat la Washington, unde a participat la consultări bilaterale vizând reformarea armatei moldovene şi acţiunile militare desfăşurate împreună cu SUA.