Consultările la Cotroceni iniţiate de Băsescu, baicotate de PNL, PSD, PC

Preşedintele Traian Băsescu discută cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi ai independenţilor cum se poate pune în aplicare rezultatul referendumului de la finalul anului trecut şi priorităţile legislative din acest an. Iniţiativa declanşării consultărilor vine după ce Parlamentul nu a constituit Comisia de revizuire a Constituţiei, deşi PD-L a depus, încă de la finalul anului trecut, o solicitare în acest sens, însă opoziţia are majoritate la nivelul Birourilor permanente ale celor două camere ale Legislativului. Cererea de înfiinţare a Comisiei de revizuire a Constiţutiei a fost făcută în baza validării rezultatelor referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300 şi pentru Parlament unicameral, desfăşurat pe 22 noiembrie 2009.

Traian Băsescu le-a transmis liderilor partidelor parlamentare că obiectivul său este realizarea unui consens al clasei politice în ceea ce priveşte modernizarea statului. "Intenţia mea este să creăm un tip de dialog care să vizeze interesul naţional şi nu interesul de partid. Obiectivul meu este să realizăm un consens pentru al treilea obiectiv al clasei politice româneşti, după integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, şi anume modernizarea statului, care implică şi luarea în consideraţie a referendumului din noiembrie 2009", a afirmat Traian Băsescu, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii formaţiunilor politice.

Delegaţiile PNL, PSD şi PC au părăsit consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu pe tema Constituţiei, protestând astfel faţă de convocarea la discuţii şi a grupului parlamentarilor independenţi, structură care nu este recunoscută de niciuna din formaţiunile politice din opoziţie.

"Noi înţelegem să participăm la consultări cu preşedintele României la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minorităţilor naţionale – formaţiuni politice care au identitate. (…) Prezenţa la acelaşi nivel a aşa-numitului grup de independenţi este inacceptabilă şi i-am spus preşedintelui Băsescu că, dacă din această invitaţie laolaltă cauţionează falsificarea voinţei electoratului, noi nu putem cauţiona, la rândul nostru, această stare de lucruri", a argumentat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Victor Ponta a precizat că la momentul înmânării invitaţiilor către partidele parlamentare, nu se punea problema "ca preşedintele să-şi cheme susţinătorii".

Potrivit acestuia, independenţii nu sunt o formaţiune parlamentară cu recunoaştere juridică şi preşedintele trebuie să fie primul om din ţară care respectă legile ţării şi structura statului român.

"În condiţiile în care nu şi-a respectat invitaţia, nu am dorit să mai participăm la consultări, i-am prezentat preşedintelui în scris punctul de vedere faţă de problemele de pe ordinea de zi", a precizat liderul PSD.

De asemenea, şi reprezentanţii Partidului Conservator s-au retras de la consultări, imediat după social-democraţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.