Permis pentru România se eliberează după procedura simplificată

Peste 700 de cereri au fost depuse de cetăţenii moldoveni pentru obţinerea permisului de mic trafic la frontieră, începînd cu data de 1 martie curent, relatează MOLDPRES.

Petru Liţiu, ministru-consilier la secţia consulară română care gestionează problematica permiselor de mic trafic la frontieră, a comunicat că la început afluxul de doritori de a obţine permis a fost unul mai redus deoarece cetăţenii nu dispuneau de informaţiile necesare şi procedura era una mai complicată.

"La solicitarea autorităţilor din Moldova şi a Premierului Vlad Filat, procedura de obţinere a acestor permise de mic trafic a fost simplificată fiind excluse o serie de acte necesare anterior", a spus consulul.

Potrivit sursei citate, în prezent Consulatul activează după procedura simplificată. "După simplificare, pentru obţinerea permisului este suficientă o invitaţie din partea rudelor sau a unor prieteni din România în care să se precizeze că sînt invitaţi în zona de frontieră, sau doritorii se pot prezenta la secţiunea permis de mic trafic unde completează o declaraţie pe propria răspundere în care motivează solicitarea de a obţine permis de mic trafic", a adăugat Liţiu.

"Iniţial această declaraţie pe proprie răspundere se prezenta în formă autentică, moldovenii fiind nevoiţi să plătească cîte 30 euro la notar. Dar luîndu-se în considerare faptul că ea se dă în faţa mea care sînt consul şi am aceleaşi atribuţii ca un notar public, s-a renunţat la prezentarea în formă autentică", a afirmat consulul.

În baza permisului de mic trafic, moldovenii vor putea sta în zona de frontieră a României 90 de zile neîntrerupt după care vor reveni în ţară şi vor putea relua călătoria chiar a doua zi.

Cererile pentru permisul de mic trafic pot fi depuse din 1 martie curent. Primii beneficiari de acest permis vor putea călători în România începînd cu finele lunii aprilie, notează MOLDPRES.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.