De Luminiţa Gusina
„Aleşii locali sunt supuşi unor permanente presiuni psihologice şi, în schimbul unor alocaţii bugetare, ajutoare din creditele externe şi altor forme de finanţare preferenţială din partea guvernării, sunt ademeniţi să se lepede de partidele care i-au promovat”, sunt de părere participanţii la masa rotundă cu genericul „Activitatea administraţiei publice locale – perspectivă pentru dezvoltarea localităţilor din Republica Moldova”, membrii ONG-urilor: Asociaţia Obştească „Societatea Civilă Împotriva Corupţiei”; Asociaţia “Steaua Tineretului”; Fundaţia pentru Democraţie Creştină; Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă.
Pentru consolidarea capacităţilor administrative şi financiare a puterii locale, ei propun ca actuala guvernare să facă o reformă administrativ-teritorială, după modelul celei din 1999, prin care s-au comasat un şir de primării şi raioane în unităţi administrative mai largi. De menţionat că la respectiva reformă, s-a renunţat mai târziu.
Tot în cadrul mesei rotunde, Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă a făcut o prezentare a activităţii administraţiei municipale Chişinău, în care acuză conducerea primăriei de incompetenţă.