De Victoria Ungureanu
„ În opinia mea, mediatorii în procesul de negocieri, trebuie să joace un rol mai activ în procesul de reluare a dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai în acest caz, putem atinge rezultatul scontat – soluţionarea problemei transnistrene”, a declarat Ghimpu.
Preşedintele Mihai Ghimpu, optează pentru o intensificare a procesului de negocieri, deoarece nesoluţionarea conflictului transnistrean prezintă o piedică pentru dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova, precum şi un pericol pentru stabilitatea şi securitatea regională.
Poziţia Preşedintelui Mihai Ghimpu, a fost susţinută şi de Ambasadorul Bolat Nurgaliev, care a specificat că reluarea, în noiembrie 2009, după o pauză de trei ani, a procesului de negocieri, insuflă optimism în problema soluţionării conflictului transnistrean.
„Din toate conflictele nesoluţionate, gestionate de OSCE, cel transnistrean inspiră foarte mult optimism privind reglementarea lui”, a declarat Nurgaliev.
Declaraţiile au fost lansate în data de 21 septembrie, în cadrul întrevederii preşedintelui Mihai Ghimpu cu Ambasadorul Bolat Nurgaliev, Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, precum şi mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în formatul 5+2.
Pericolul ne paşte doar pe noi sau îi priveşte şi pe cei de peste Nistru? Oare cât de mult îşi doresc ei reitregirea familiei şi împrietenirea cu fratele, sora şi mama? Ce înseamnă pentru ei problema transnistreană şi dacă, de fapt o sesizează?