Liberalizarea regimului de vize, a serviciilor aeriene și misiunea UE- subiecte puse în discuție

 De Cătălina Gromov

Comisia Guvernamentală pentru Integrare Europeană s-a întrunit într-o ședință la 8 octombrie. Au fost puse în discuție teme precum liberalizarea regimului de vize, liberalizarea serviciilor aeriene, activitatea Misiunii UE de consiliere în politici publice pentru Republica Moldova. Membrii Comisiei au aprobat Planul de Acţiuni al Republicii Moldova – Priorităţi de reformă în domeniul integrării europene pînă în iunie 2011. Acest plan conţine măsuri concrete pe care trebuie să le îndeplinească ţară noastră în contextul apropierii de Uniunea Europeană.

Odată cu desfăşurarea activității celor două misiuni ale Uniunii Europene, care au evaluat nivelul de pregătire a ţării noastre în privinţa liberalizrii regimului de vize, s-a elaborat un raport în care sînt prezentate capitolele la care ţara noastră mai are de muncit: securitatea documentelor, gestionarea frontierei, relaţiile externe şi cooperarea în domeniul aplicării legii, cooperarea juridică în materie penală, inclusiv protecţia datelor cu caracter personal.
„Noi cunoaştem care sînt punctele noastre slabe şi ştim cu toţii ce avem de făcut”, a spus Iurie Leancă, care a precizat că structurile responsabile de lichidarea deficienţelor se vor întruni permanent.

Ce ține de liberalizarea serviciilor aeriene, în luna august 2010, Prim-ministrul Vlad Filat a adresat o scrisoare Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În scrisoare se spunea că, Republica Moldova doreşte liberalizarea transportului aerian şi admiterea companiile aeriene low cost în ţara noastră şi în acest sens are drept prioritate încheierea unui acord de creare a unui spaţiu aerian comun cu Uniunea Europeană. Premierul mai solicita și delegarea, în viitorul apropiat, a unei misiuni de evaluare a nivelului de pregătire al ţării noastre pentru liberalizarea spaţiului aerian şi identificarea echipei de negociatori din partea Uniunii Europene pentru discuţiile pe marginea noului cadru de cooperare în domeniul transportului aerian. Ca urmare a acestei scrisori, în luna septembrie o misiune de experţi a vizitat ţara noastră pentru a face o evaluare a domeniului avia.

Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a spus că experţii s-au interesat despre paşii întreprinşi de ţara noastră la capitolul securitate aeriană. El a informat că, deja în ianuarie 2011, Republica Moldova va obţine mandatul de negocieri cu Comisia Europeană vizavi de aderarea Republicii Moldova la Spaţiul European Aviatic Comun, iar în iunie ţara noastră ar putea parafa un acord în acest sens. În cadrul discuţiilor s-a propus crearea unui grup de lucru care să evalueze situaţia în domeniul aviaţiei pe interior şi impactul asupra acestui domeniu ca urmare a aderării ţării noastre la Spaţiul European Aviatic Comun.

Republica Moldova trebuie să adere la spaţiul european aviatic comun, deoarece pasagerii care vin şi pleacă din țară trebuie să beneficieze de siguranţă şi servicii de calitate la preţuri rezonabile.

„Eu nu privesc acest proces nemijlocit prin achiziţionarea de avioane noi. Îmi doresc ca şi la noi în ţara serviciile avia să corespundă celor europene, iar preţurile la bilete să fie accesibile”, a subliniat Vlad Filat.

Ce ține de Misiunea Uniunii Europene de consiliere în politici publice pentru Republica Moldova, ca urmare a scrisorii Premierului Vlad Filat, adresată Comisarului european pentru extindere şi politică europeanăde vecinătate Stefan Fule, privind majorarea numărului de consilieri, Comisia Europeană a decis că, începînd cu ianuarie 2011, acesta va fi suplinit cu încă 6 persoane.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.