De Victoria Ungureanu
„Acolo jos orice vorbire e deşartă”, scria Friedrich Wilhelm Nietzsche în cartea "Aşa grăit-a Zarathustra" din anul 1885. Acest filosof german, a scris un adevăr care poate fi interpretat şi astăzi în R.Moldova, mai ales în politica ţării noastre.
Datoria jurnalistului este să redeie ceea ce a declarat un politician sau altul, ce decret a mai semnat Ghimpu şi cu cine s-a mai împrietenit Filat, ce planuri de viitor are Voronin, ce-şi mai doreşte Lupu şi cu ce nu este de acord Urecheanu. Cum nu ar fi aceste declaraţii, cât de adevărate sau cât de false sunt ele, nu ştie nici jurnalistul, şi nici cetăţeanul, pentru că totul se lasă a fi interpretat.
Dacă ar fi să revenim la ceea ce a spus acum mai mult de un secol, personajul principal Zarathustra, atunci ne dăm seama că într-adevăr, ceea ce se spune azi cu încredere, sunt de fapt nişte vorbe deşarte, vorbe pe care s-au învăţat probabil să le rostească politicienii de la noi din ţară. Unul declară că ne va duce în inima Europei, altul că ne paşte pericolul unei uniri cu România, un al treilea – că vorbim o limbă moldovenească şi nu română, un al patrulea că noi suntem salvatorii acestei Moldove, un al cincilea că noi suntem susţinuţi de populaţie şi vom câştiga. Numărătoarea poate continua şi cu siguranţă va continua, deoarece “cei de jos spun vorbe deşarte”…
Se pare că opera filosofului Nietzsche, parcă încearcă să explice printr-o metodă filosofică, ceea ce se întâmplă cu oamenii noştri: “Greu aer este-ntotdeauna-n jurul vostru şi-al prânzurilor voastre: minciunile, secretele şi gândurile voastre josnice plutesc în aer”. Plutesc în aer, prin ceaţă şi nu mai pot fi descoperite. Nu pot şi nu sunt descoperite adevăratele feţe ale politicienilor noştri, adevăratele scopuri şi, desigur adevărata dorinţă de a scoate acest popor chinuit din greuţăţile care le duce pe spate din cauză lăcomiei unora care se-nvârt printre noi…
“Într-adevăr voi nu puteaţi, oamenii de astăzi să purtaţi mască mai bună decât propriul vostru chip! Cine ar fi-n stare să vă recunoască?”
(Nu am putut să mă abţin şi să nu adaug în acest material afirmaţiile filosofice, care sunt atât de compatibile cu adevărul pe care îl trăim noi astăzi. Cred că am să mai revin la această operă).