Vlad Filat: "Preocuparea prioritară a Guvernului este realizarea Planului de modernizare a sistemului educaţional"

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — "Preocuparea prioritară a Guvernului în domeniul înăţămîntului este realizarea Planului de modernizare a sistemului educaţional din Moldova", sunt spusele prim-ministrului Vlad Filat la aniversarea celor 70 de ani de la fondarea Universității de Stat „Ion Creangă”. Pînă la moment s-au întreprins paşi concreţi în fundamentarea conceptual-strategică a modernizării sistemului educaţional. Activitatea Guvernului în acest sens a fost materializată prin elaborarea noului proiect al Codului educaţiei.

Universitatea de Stat „Ion Creangă” a sărbătorii 7 decenii de la înființare, la 29 octombrie. La festivitatea, care s-a desfăşurat la Palatul Republicii, au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău, membri ai Guvernului, parlamentari, profesori şi studenţi ai instituţiei.

„Guvernul mizează mult pe conlucrarea fructuoasă în toate domeniile activităţii sale cu corpul profesoral-didactic din învăţămîntul superior, pe o conlucrare activă cu tinerii absolvenţi ai Universităţii Pedagogice”, a accentuat Vlad Filat în discursul său.

Premierul a remarcat rolul Universităţii Pedagogice în procesul de reformare a învăţămîntului, în elaborarea şi implementarea cadrului normativ al autonomiei universitare, inclusiv, cel al autonomiei administrative şi financiare a acestor instituţii. Prim-ministrul a apreciat și faptul că rectoratul şi corpul profesoral-didactic al Universităţii au participat activ la elaborarea proiectului Codului educaţiei.

Nicolae Chicuș, rectorul Universităţii, a făcut o trecere în revistă a istoricului acestei prestigioase instituţii de învăţămînt din Moldova. Potrivit rectorului, timp de 7 decenii Universitatea a pregătit peste 37 mii de cadre didactice, mulţi dintre care au devenit savanţi, scriitori, oameni de vază, inclusiv academicienii Boris Melnic, Boris Mateenco, Petru Soltan, Haralambie Corbu, scriitorii Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Vasilache, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă şi alţii. Peste o sută de absolvenţi s-au învrednicit de titlul „Pedagog Emerit al Republicii Moldova”.

Universitatea de Stat „Ion Creangă” şi-a deschis uşile la 23 august 1940. Actualmente, la această instituție îşi fac studiile circa 5700 de studenţi, cele 8 facultăţi pregătesc cadre la peste 40 de specialităţi.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.