Wikileaks: guvernul spaniol nu a ridicat obiecţii faţă de zborurile secrete ale CIA pe teritoriul Spaniei

Guvernul spaniol nu a făcut obiecţii la zborurile CIA pe teritoriul Spaniei, semnalează joi cotidianul El Pais, potrivit informaţiilor furnizate de Wikileaks. Potrivit sursei citate, ambasada SUA din Spania a transmis faptul că fostul vicepremier spaniol Maria Teresa Fernandez de la Vega s-a mulţumit să fie informată în privinţa zborurilor, ‘pentru a putea demonstra că (guvernul) supraveghea aşa cum trebuia avioanele străine care traversau Spania’.

În iunie 2006, când un raport al Consiliului Europei arăta că mai multe ţări sunt complice la practici contrare drepturilor omului – printre care şi Spania – fostul ambasador american Eduardo Aguirre şi dna Fernández de la Vega au avut o întrevedere în care aceasta din urmă a insistat asupra faptului că guvernul din care făcea parte nu are obiecţii faţă de zborurile CIA şi că vrea doar să primească informaţiile, ca să nu fie ‘prinşi nepreveniţi’.

La rândul său, fostul ministru spaniol al afacerilor externe, Miguel Angel Moratinos, i-a spus fostului ambasador american că executivul spaniol vroia să dea extrem de puţină importanţă scandalului, deşi ‘fiind în mâna judecătorilor, guvernul avea o capacitate limitată de influenţă’. Pe de altă parte, în ianuarie 2007, procurorul Vicente González a transmis Ambasadei americane că nu va încerca să blocheze iniţiativa judecătorească de a cere declasificarea unor documente ale serviciilor secrete spaniole (CNI), precum şi ale Ministerului Apărării cu privire la zborurile CIA – ‘pentru că aceste rapoarte nu conţin niciun element de incriminare şi nicio informaţie sensibilă’.

În faţa îngrijorării faţă de ‘aparenta coordonare dintre judecătorii spanioli şi procurorii germani’, ministrul spaniol de interne, Alfredo Pérez Rubalcaba, l-a asigurat pe fostul ambasador american că ‘deşi judecătorii spanioli sunt extrem de sensibili în privinţa independenţei lor şi vor face tot ce consideră potrivit’, el le-a dat colaboratorilor săi instrucţiuni să ‘evite comentariile extrem de retorice’.

De asemenea, ambasadorul american a ţinut să-şi manifeste îngrijorarea şi faţă de atitudinea principalului partid de opoziţie – Partidul Popular. ‘În ciuda orientării generale proamericane, din experienţă ne dăm seama că PP nu va aştepta să capitalizeze orice indicaţie că guvernul lui Zapatero a tolerat ori a ignorat deliberat acţiuni ale SUA care ar putea fi interpretate ca posibile încălcări ale drepturilor omului – chiar dacă acestea au consecinţe negative pentru guvernul SUA’, se mai arată în informările transmise de fostul ambasador Aguirre.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.