Negocierile post-electorale din RM: soluţie ori impas?

De Victoria Ungureanu

Chişinău (Moldova.ORG) – – După atâtea negocieri între partidele politice, Moldova.ORG şi-a propus să-i contacteze pe tinerii din afară ţării, pentru a afla cum interpretează evoluţia negocierilor din Moldova. Astfel, scriitoarea Maria A. Hâncu şi Damian Hâncu (cel care a suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie), ambii aflaţi acum în Franţa, ne-au trimis un articol în care aduc argumente şi sfaturi demne de lecturat şi chiar pentru unii politicieni de urmat.

După alegerile din 28 noiembrie 2010, de câteva săptamâni, asistam la derularea negocierilor post-electorale ale celor trei partide de orientare democratică: PL, PLDM şi PDM, în scopul recreării Alianţei pentru Integrare Europeană. Conferinţe de presă şi uşi închise, proteste oficiale şi banuieli oficioase, promisiuni de colaborare cu partidele democratice şi sedinte de negocieri cu Partidul Comunştilor.

Din capul locului, ţinem să precizăm că nu suntem, şi nici n-am fost vreodată, membri ai unui partid politic. Însa ne pasa viitorul Republicii Moldova. Suntem susţinători convinşi ai integrării statului nostru în UE sau, mai corect spus, revenirii, după şapte decenii de ocupaţie comunistă sovietică, în sânul familiei europene. Prin urmare, declaraţiile noastre sunt fără nici o partinire politică.

Negocierile de pâna astăzi, 27 decembrie 2010, dintre cele 3 formaţiuni politice, n-au dus la nimic concret. Se pare ca nu se poate ajunge la o decizie comuna, şi asta, după zece întâlniri ale liderilor acestor formaţiuni, înregistrate până astăzi.

Declarăm următoarele:

În primul rând, cochetarea liderului M. Lupu cu Partidul Comuniştilor, un partid care, prin acţiunile şi politca dusă, s-a dovedit unul compromis, corupt şi criminal, ar trebui să ducă la mariginalizarea, dacă nu excluderea, formaţiunii PDM de la formatul de negociere al celor 3 partide democratice. Noi optăm pentru un partid social-democrat reformat în RM, după modelul celor din UE, în frunte cu politicieni precum Oazu Nantoi, un partid de stânga sănătos, cu orientări hotărâte spre NATO şi UE, care ar scoate comunismul din RM în afara legii. Un partid declarat democrat, precum cel condus de M. Lupu, nu are ce discuta cu un partid care se face vinovat de moartea a câtorva tineri, de maltratarea a mii de tineri, rămaşi cu sechele pe viaţă, în ziua de 7 aprilie 2009, de exodul cetăţenilor ei (record european! În cei 8 ani de guvernare, PCRM a alungat din ţară o treime din populaţie), de zeci de mii de copii orfani ai căror părinţi au plecat în lume după o bucată de pâine, de cea mai mare corupţie atestată la nivel european; de cea mai săracă ţară din Europa (dar cu cele mai multe credite rambursabile şi nerumbarsabile din Europa, oferite de instituţiile europene şi internaţioanle), de cea mai incomptetentă guvernare din istoria RM, de deficitul de imagine foarte redus al statului RM în Europa şi în lume, de menţinerea, pur şi simplu, la putere a unui partid totalitarist criminal, care a omorât zeci de milioane de oameni în instoria lumii.

În al doilea rând, suntem surprinşi de declaraţiile premierului V. Filat, în urma solicitării dlui M. Ghimpu, lider al PL, ca formaţiunea PL să deţină unul dintre ministerele de forţă: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei (Procuratura Generală), CCEECC, SIS-ul. Într-o democraţie, este absolut firesc să avem principiul rotaţiei, mai ales în cadrul unei guvarnări de coaliţie. Exemplul Uniunii europene: De ce cel mai populat stat al UE, Germania, cu peste 80 milioane de locuitori, nu rămâne la Preşedenţia UE 2-3 ani, dar tot şase luni, precum Estonia sau Slovenia, cele mai mici state ale UE, cu peste un million de locuitori. Parcă vorbim de democraţie şi intergrare europeana şi în RM. PLDM a avut sub conducerea ei MAI şi Ministerul Justiţiei. De ce să nu fie rândul PL-ului să guverneze aceste ministere? Aş fi afirmat acelaşi lucru dacă PL ar fi avut, anul trecut, în conducerea sa, acest minster. Daca un singur partid politic deţine monopolul unor ministere cheie, care e diferenţa faţă de Dictatură? Dacă un singur partid politic deţine monopolul, cum pot, în acest caz, cetăţenii RM să poată compara, pentru viitoarele alegeri, care este partidul politic cu guvernarea cea mai eficientă, imparţială, incoruptibilă, onestă şi cu adevarată schimbare, cum se pretinde? Membrii PLDM şi ai PDM au declarat astăzi în mass media că nu sunt interesaţi de preluarea acestor ministere. De ce atunci nu sunt de acord cu solicitările Partidului Liberal? Premierul Filat afirmă că «nici un partid nu este în drept să inainteze condiţii». Chiar aşa, dle Filat? Parcă este vorba de o guvernare de coaliţie, deci anume de «înaintări ale condiţiilor» este nevoie, ca să se ajungă la un consens. Alta e întrebarea care apare. De ce dnii Filat şi Lupu refuză ca alt partid din AIE sa preia un minister de forţă, în ce constă refuzul?

În al treilea rând, observăm că declaraţiile membrilor PDM variază în funcţie de poziţia PLDM-ului şi PL-ului în negocieri. Liderii PDM îşi dozează reacţiile în funcţie de principiile înaintate de liberali şi liberal democraţi (dar, în special, liberali). Bunăoară, dacă astăzi Partidul Liberal persistă în convingerile ei de a înainta nişte cerinţe, Partidul Democrat ne santajează, imediat, cu eficienţa dialogului cu PCRM, pe care de exemplu M. Lupu îl califică, chiar astăzi, drept «puternic şi constructiv». Noi zicem că dl Lupu are nevoie neapărat sa se alieze cu PCRM. Sa nu mai sufere. Astfel, îşi va facilita dilema corneliana. M. Lupu a fost şi a rămas comunist. Nu poate un om să-şi schimbe orientarea politică peste noapte.

Repetam: nu suntem susţinătorii niciunui partid politic. Dar ne dorim o guvernare demnă, după modelul Ţărilor Baltice şi a ţărilor din Europa Centrală, care au aderat în 2004 la UE.

De aceea, în al patrulea rând, dacă se ajunge la un non-sens, considerăm ca e mai eficient ca partidele cu demnitate, verticalitate şi principii europene din AIE, să rămână în Opoziţie politică. Dl Lupu vrea să meargă cu PCRM? Să meargă! Mai răbdăm patru ani, dar cel puţin ştim că îl aşteaptă soarta lui I. Roşca. Şi este clar că UE nu va finanţa RM, prin cele 2,5 miliardre de euro promise prin trimiteri pe tranşe. Ceea ce urmăreşte PDM este să puna presiuni, prin cochetările cu PCRM, şi condiţii de tot felul, către PLDM şi PL ca să obţină, prin şantaj de alianţă cu PCRM, ministerele cheie din conducere.

PL nu ar trebui să cedeze nimic din ceea ce a inaintat ca cerinţe. Aici vedem Democraţia adevarată în RM. Dacă nu se ajunge la un consens, înseamna ca încă nu avem Democraţie şi atunci, îţi asumi consecinţele. Înseanmă că statul nostru e încă nepregătit din punct de vedere democratic. Nu trebuie forţat nimic. E mai eficient şi avantajos pentru RM, chiar şi în 2010, să aibă o Opoziţie sănătoasă, decât o democraţie bolnavă, ţinută în viaţă artificial, unde încă se ascund, cu bună ştiinţă, criminalii responsabili de moartea tinerilor nevinovaţi, unde se mai moara încă pentru o idee, la un protest paşnic în strada (cazul 7 aprilie 2009).

Daca vom fi în Opoziţie, măcar există speranţa că, între timp, la următoarele alegeri, lumea va putea separa democraţia europeană de dictatura comunistă.

Damian Hâncu
Maria Augustina Hâncu,

Marsilia, Franţa, 27 decembrie 2010

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.