Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, în alocuţiunea susţinută, luni, în Piaţa Unirii din Iaşi, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor, că unirea din 1859 a marcat un moment fundamental în istoria românilor.
”Unirea nu ar fi fost valorificată dacă nu ar fi fost apoi Războiul de Independenţă de la 1877 şi apoi momentul înălţător de la 1918, Marea Unire”, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului le-a urat "La Mulţi Ani" românilor. "Daţi-mi voie, dragi români, dragi moldoveni, să vă spun ‘La Mulţi Ani’ şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi", a spus preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor, tuturor românilor să continue modernizarea ţării. El a declarat, în Piaţa Unirii, că "modernizarea statului român este o necesitate a viitorului acestei ţări".
"Aş spune că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar trebui să înţelegem că modernizarea statului român nu este o himeră, nu este o lozincă, nu este o dorinţă a cuiva, ci o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări. Avem nevoie şi vă spun astăzi, la moment de sărbătoare, să aveţi tăria să continuăm reforma în sănătate, să implementăm reforma în educaţie, să facem reforma în justiţie, să modernizăm agricultură. Altfel spus, să ne modernizăm ţara şi, o dată cu ţara, să ne modernizăm pe noi", a afirmat şeful statului.
În discursul său, Traian Băsescu a subliniat importanţa Unirii de la 1859, despre care a spus că "nu s-a realizat nici în birouri, nici măcar într-un oraş".
"Marea Unirea s-a realizat cu sacrificiul generaţiei tinere, care a pus ţara mai presus de viaţă, o generaţie care s-a sacrificat, care a ştiut să fie unită, care a ştiut să fie puternică şi să realizeze România Mare. Dacă istoria ne-a hărăzit aceste momente fundamentale, sunt perioade poate la fel de importante, pe care trebuie să le trecem cu bine", a mai precizat Băsescu.
El a afirmat că ”o sărbătoare în care venim toţi să privim la istorie, trebuie în primul rând respectată şi trebuie să ne fie un pilon în legătură cu care gândim pentru viitor”.
Discursul preşedintelui Traian Băsescu a fost însă marcat de huiduieli din partea oamenilor prezenţi în Piaţa Unirii.
Huiduielile au continuat şi pe parcursul ceremoniei depunerii coroanelor de flori, dar şi în timpul intonării Imnului de Stat al României.
La Iaşi sunt prezenţi, pe lângă preşedintele României, Traian Băsescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, ministrul de interne, Traian Igaş, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, prefectul judeţului, Dragomir Sava Tomaşeschi.
Manifestările organizate de municipalitatea ieşeană cu prilejul Zilei Unirii au debutat la ora 09.00, când Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu, Veta Biriş şi soţii Rednic au susţinut timp de aproximativ 50 de minute un moment folcloric intitulat "Noi suntem români".
De la ora 10.00, odată cu sosirea preşedintelui Traian Băsescu în Piaţa Unirii, a fost oficiată slujba religioasă.