De Liuba Calaraș/ Chisinau / Moldova.ORG/ — La comemorarea celor căzuți în conflictul transnistrean din 1992, miliția nistreană a intervenit cu forța pentru a stopa mitingul organizat de locuitorii satului Corjova, în urma căruia au fost loviți femei și adolescenți, iar primarul Valeriu Mițu și consilierul său, Iurie Coțofan au fost răpiți (a se vedea video mai jos).
Potrivit adjunctului ministrului de interne a autoproclamatei RMN, Serghei Belous, mitingul pentru comemorarea victimelor căzute în conflictul din 1992, este clasat drept a fi neautorizat de ”autoritățile” nistrene. El a subliniat că, din același motiv, primarul localității Corjova, Valeriu Mițu, și consilierul local, Iurie Coțofan au fost reținuți pentru 7 zile, de procesul cărora s-a ocupat Tribunalul Municipiului Dubăsari. ”Pentru că nu au oprit acțiunile ilegale la cererea miliției și au opus rezistență, aceștia au fost reținuți și trași la răspundere administrativă”, a declarat Belous.
În opinia dumnealui, ”Corjova este o zonă adiacentă orașului transnistrean Dubăsari, și în conformitate cu termenii de jurisdicție a Transnistriei, aceasta este obligată să se supună autorităților nistrene, fapt care este confirmat de documentele ce au fost convenite în cadrul Comisiei Unificate de Control. Cu toate acestea, deși RMN are tot dreptul de jurisdicţie pe teritoriul dat, autoritățile de la Chișinău se implică întotdeauna, ceea ce face ca regiunea în cauză să fie permanent o sursă de instabilitate”.
”Experții” tiraspoleni notează faptul că ”evenimentul memorial” din 2 martie are loc anual în egală măsură și pe teritoriul transnistrean și pe cel al Republicii Moldova, doar că cel dintâi niciodată nu a ”aprobat astfel de proteste”.
Ciudat mai gândesc ”experții” din așa numita RMN, dacă comemorarea victimelor din 1992 l-au clasat drept protest, și dacă cetățenii acesteia nu mai au dreptul nici măcar la proteste.
Este evident că, în această ordine de idei, arestul celor doi conform ”jurisdicției transnistrene” a fost justificat și legal.
Între timp, Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a avut reticențe în explicarea arestului primarului de Corjova și a consilierului local. Susținând că, ”motivul reţinerii a primarului (şeful administraţiei din RM) şi a consilierului său a fost arborarea drapelului RM, și că de fapt Corjova se află sub jurisdicția Moldovei”.
Locuitorii satului Corjova declară că asemenea cazuri se întîmplă frecvent și că, acestea sunt admise chiar și de așa-zișii pacificatori, deși au rolul să mențină ordinea publică și să apere drepturile omului, aceștia nu fac nimic, nu apără nici măcar drepturile elementare ale cetățenilor. Totodată, oamenii nu înțeleg de ce autoritățile moldovenești nu fac nimic, zic că au luptat pentru Moldova ca acum tocmai aceasta să-i trădeze și să fie indiferentă față de soarta lor.
Potrivit Șefului de Birou pentru Reintegrare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Domnul Gheorghe Bălan, ”autoritățile și toate structurile competente de la Chișinău, vor continua acțiunile pentru eliberarea persoanelor reținute și vor depune tot efortul ca aceasta să se întîmple cât mai curând posibil”. Dumnealui a subliniat că, au mai fost și alte cazuri în care a fost foarte dificil de obținut eliberarea reținuților, și nici arestul primarului de Corjova și a consilierului local nu pare un caz ușor, dar autoritățile RM promit că vor face tot posibilul pentru ai elibera. ”A fost, într-o mare măsură, o provocare înfăptuită de structurile transnistrene și care se bazează pe ultimile acțiuni întreprinse de autoritățile de la Tiraspol, vizând consolidarea prezenței lor în raionul Dubăsari”, a menționat dumnealui.
Oficialii de la Chișinău admit faptul că, există riscul ca numărul la astfel de cazuri să se mărească și să aibă consecințe mai grave, de aceea vor să pună în aplicare posibilitatea creșterii securității în regiunile nistrene, care se află în jurisdicția RM.
Primul pas pentru menținerea păcii, – joi, 3 martie 2011, în ședința Guvernului a fost adoptată hotărârea de creare a Consilului Guvernamental de Reintegrarea, care va permite Guvernului să ia o atitudine proactivă în ceea ce ține reintegrarea țării pe toate domeniile.
Potrivit domnului Ion Manole, directorul asociației Promo- Lex, structurile tiraspolene intenționează să preia localitatea Corjova, exact cum a făcut și în cazul regiunii Roghi din stânga Nistrului. ”De regulă, Dubăsari se supune a două jurisdicții, jurisdicția constituțională și cea de control al Transnistriei. Locuitorii nu sunt de acord să fie controlați de regimul transnistrean, de aceea probabil și sunt persecutați”, a subliniat dumnealui.
Referitor la hotărârea aprobată ieri în cadrul ședinței de Guvern, Ion Manole a afirmat că, ”crearea Consilului Guvernamental de Reintegrare a astfel de localități este binevenită, și de fapt trebuia demult realizată, dar cu condiția ca aceasta să nu rămână doar teorie, dar să fie implementată și practic”. La întrebarea, – ce întreprind oficialii de la Chișinău pentru a stopa asemenea situații, acesta a răspuns: ”RMN este o structură neconstituțională, care răpește oameni, exact că în cazul lui Valeriu Mițu și Iurie Coțofan, de aceea procuratura de Dubăsari a intentat un dosar penal pe motiv de răpire de persoane, pe numele structurii tiraspolene”.
Ce urmăresc de fapt separatiștii lui Smirnov? Să izoleze regiunile de pe malul stâng al Nistrului contrar dorinței populației?
Să provoace un nou conflict, pentru ca oficialitățile de la Chișinău să le satisfacă toate poftele? Și pînă când va continua răpirea de persoane de către structurile transnistrene fără ca Moldova să opună vreo rezistență?!
Interesant lucru, simpli cetățeni și inclusiv parohul bisericii din Corjova au opus rezistență MGB- iștilor lui Smirnov, dar poliția moldovenească nici nu s-a arătat la altercația dintre aceștia. Se pare că regimului Smirnov a reușit deja să insufle teroarea și în sufletele poliției, dar nu și în cel al oamenilor de rând.
Când au simțit că oficialitățile RM nu se implică în soluționarea cazului și nu le pasă de soarta lor, Iurie Coțofan și Valeriu Mițu, azi, 4 martie, ca ultimă soluție au apelat la greva foamei.