Chişinău / Moldova.ORG/ — Obiectivul final al reglementǎrii situaţiei de pe Nistru este acordarea unui statut special republicii separatiste nistrene în cadrul integritǎţii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov la o întâlnire cu omologul sǎu moldovean, Iurie Leancǎ, relateazǎ ITAR-TASS.
“Obiectivul final îl vedem absolut la fel: un statut special pentru Transnistria în cadrul intergritǎţii teritoriale a Republicii Moldova, al cărei statut de neutralitate este stipulat de constituție, fapt pe care-l considerăm o contribuţie importantă în consolidarea unei arhitecturi de securitate a Europei", a mai adăugat ministrul rus de externe.
„Avem intenţia comunǎ de a relua cât mai curând posibil negocierile oficiale pentru a elabora un compromis politic care ar presupune modelul unui stat unic în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Transnistria având un statut special", a precizat ministrul rus.
“Desigur, înțelegerile, în acest sens, trebuie să se bazeze pe egalitate şi respect reciproc, cum se cuvine părţilor aflate în negocieri”, a subliniat Lavrov.
Lavrov a mai specificat cǎ „acţiunea Tratatului de prietenie şi cooperare, semnat un deceniu în urmǎ, ar trebui sǎ fie prelungitǎ”. „ Am vorbit despre acest lucru marţi şi suntem de acord cu o astfel de intenţie”, a precizat ministrul.
În ceea ce priveşte muniţiile aflate pe teritoriul Transnistriei, Lavrov a declarat că “Rusia este cointeresată în eliminarea rapidă a muniţiilor din Transnistria. În timpul negocierilor din 2003, din Transnistria au fost evacuate mai mult de 50 de eșaloane de muniţii. Respectiv a rămas mai puţin de jumătate din ceea ce a fost. Aceste depozite necesită o monitorizare constantă, deoarece o cantitate mare de muniții foarte periculoase pot fi furate, multe din ele au fost deja utilizate pe loc".
Totodată, Lavrov a accentuat cǎ aplicarea forţei în astfel de cazuri este imposibilǎ – “Există anumite etape destul de clare, acțiunile recunoscute de toată lumea cum ar fi negocieri. În acest context, nu există piedici în soluționarea problemelor ce țin de consolidarea păcii şi evacuarea muniţiilor de pe teritoriul transnistrean, un teritoriu cu statut special".
Conform declaraţiei recente a Ambasadorului rus la Chişinǎu, Valeri Kuzmin, problema scoaterii muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei este anevoioasǎ, deoarece armata rusǎ, care ar putea securiza aceste manevre, este scoasǎ, iar forţele de ordine moldoveneşti nu pot asigura buna desfǎşurare a operaţiunii de expatriere a obuzelor.
De menţionat cǎ, conform RIA Novosti, Leancǎ l-a invitat oficial pe ministrul rus de externe sǎ facǎ o vizitǎ în Republica Moldova. "Vă invit să vizitaţi Republica Moldova. Ați fost la noi ultima dată în octombrie 2009. Suntem încrezători că vizita dumneavoastră la Chişinău va permite să consolidăm relaţiile noastre bilaterale, să celebrăm evenimente importante şi să folosim acel potenţial care există în relaţia dintre ţările noastre", a declarat ministrul moldovean, adresându-se omologului său rus.
La rândul său, Lavrov a acceptat invitaţia, declarând cǎ va efectua o vizită la Chişinău, când vor fi stabiliți termenii de rigoare.
Ministerul de Externe de la Chişinǎu nu a emis nici un comunicat de presǎ, privind întâlnirea ministrului de extere Iurie Leancǎ cu omologul sǎu Serghei Lavrov din 29 martie. Sau poate Leancă, absolvent al MGIMO-ului de la Moscova şi fost diplomat sovietic al ambasadei URSS la Bucureşti, nu a avut ce replica foştilor lui superiori, deoarece ambele părţi s-au înţeles de minune la întrevederile de azi?
Oricum, nu ne rǎmâne decât sǎ ghicim despre rezultatul negocierilor petrecute la Moscova, pornind de la informaţiile seci publicate pe portalurile ruse de ştiri, controlate de Kremlin.