Chişinău / Moldova.ORG/ — Astǎzi se împlinesc 2 ani de la evenimentele din aprilie 2009, când mii de tineri au ieşit în Piaţa Marii Adunǎri Naţionale pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie 2009.
Oameni simpli, funcţionari publici şi tinerii, maltrataţi acum doi ani, au ieşit astǎzi din nou în PMAN. Aceştia au depus flori la piatra comemorativǎ din centrul capitalei în memoria victimelor protestelor violente din 7 aprilie 2009. Apoi au urmat la locul unde şi-a dat ultima suflare Valeriu Boboc, omorât în bǎtaie de poliţişti în noaptea dupǎ proteste. Aici, cei prezenţi, printre care şi liderul PL, Mihai Ghimpu şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacǎ, au fǎcut o cruce din lumânǎri şi au depus flori la locul crimei.
“Este foarte greu. Permanent vǎd imagini cu el şi îmi plânge sufletul. Durerea a rămas la fel de mare ca acum doi ani. Nu cred că o să treacă vreodată. E greu să-ţi pierzi copilul, nu doresc la nimeni să treacă prin asta”, a spus Ala Boboc, mama tânărului ucis.
Mihai Ghimpu a menţionat cǎ acţiunea, organizatǎ de Primǎria capitalei, are un singur scop – de a-i comemora pe eroii, care au luptat pentru schimbare.
În timp ce reprezentanţii Partidului Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă depuneau flori la piatra comemorativă din PMAN şi la locul în care a fost omorât Valeriu Boboc, sfinţind acest loc cu lumânǎri, “patrioţii” lui Garbuz au bătut în tobe şi au fluerat.
Împreună cu câţiva membri ai partidului, Mihai Garbuz, liderul Partidului Patrioţii Moldovei, a protestat astăzi în centrul capitalei împotriva acţiunilor de comemorare a evenimentelor din aprilie 2009 organizate de autorităţi.
„7 aprilie a fost o ruşine naţională. Trebuie să fie traşi la răspundere toţi cei care au distrus Parlamentul şi Preşedinţia, începând de la cei care se află acum la guvernare şi până la cei care au aruncat cu pietre”, a precizat preşedintele partidului care nu adunat mai puţin de 0,1 % din voturi la ultimele alegeri.
Aşa-zişii “patrioţi” ai Moldovei şi acţiunile sale nu au fost luate în seamǎ de nimeni din cei prezenţi, mulţimea îndreptându-se cǎtre scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare, unde a fost organizatǎ o expoziţie de fotografii despre evenimentele din ziua de 7 aprilie 2009, cât şi lansarea cǎrţii “Moldova mǎ doare” de Damian Hâncu, unul din tinerii maltrataţi în acea zi.
Val Butnaru, director Jurnal Trust Media, unul din moderatorii evenimentului din scuar, a îndemnat sǎ nu dǎm uitǎrii acele întâmplate pe 7 aprilie, cum am uitat deja despre deportǎrile în masǎ şi întregul regim sovietic prin care am trecut – „Sǎ demonstrǎm cǎ suntem o naţiune… Sǎ nu lǎsǎm sǎ piarǎ memoria despre 7 aprilie!”
Dorin Chirtoacǎ a menţionat – “Fǎrǎ 7 aprilie 2009 nu ar fi existat 29 iulie 2009… nu ar fi existat victoria, chiar dacǎ atât de fragilǎ din start, a democraţiei… nu ar fi existat nici Alianţa pentru Integrare Europeanǎ”.
Referindu-se la actuala situaţie în jurul Dosarului “7 aprilie”, primarul Chirtoacǎ a specificat cǎ “nu existǎ voinţǎ politicǎ” pentru elucidarea celor întâmplate. “Şi cum rǎmâne cu DRAPTATEA?” se întreabǎ Chirtoacǎ. “Tinerii au luptat pentru dreptate şi luptǎ pentru ea pânǎ în ziua de azi…, însǎ, dreptatea nu se doreşte… Ce facem cu DEMNITATEA? Ea sau este, sau nu”.
“Se pǎstreazǎ o tǎcere cvasi-totalǎ vizavi de autorii întregului masacru, în special vizavi de fostul-preşedinte Vladimir Voronin… Acesta azi zâmbeşte, negociazǎ, are imunitate…”, a spus Chirtoacǎ. Dupǎ acesta, temelia unei vieţi bune este Demnitatea. “ Lucrurile trebuie aşezate la locul lor!.. Dacǎ nu aducem în ordine demnitatea noastrǎ, nu vom face ordine în ţarǎ!”, a adǎugat Primarul.
Nicolae Dabija, prezent la eveniment, a menţionat cǎ Dosarul “7 aprilie” este un test de integritate pentru AIE; “Egalitatea justiţiei trubuie sǎ triumfe în Republica Moldova”, iar “Voronin trebuie tras la rǎspundere!”, a menţionat el.
Evenimentele din dimineaţǎ vor continua seara cu un concert “Oraşul meu alb”, susţinut de Maestrul Eugen Doga şi Orchestra Naţională de Cameră, cu retransmitere în Piaţa Marii Adunări Naţionale /Sala cu Orgă/.
Dupǎ aceasta, va avea loc acţiunea „Flacăra libertăţii”, în cadrul căreia se vor aprinde lumânări în memoria victimelor de la 7 aprilie 2009, şi un recital de muzică folk şi naţional-patriotică în Piaţa Marii Adunǎri Naţionale.