Schimb de replici scandaloase între Belarus şi Ucraina

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Un scandal diplomatic între Belarus şi Ucraina s-a iscat după ce Ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat indignarea în legătură cu “comentariile fără precedent incorecte” ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează site-ul oficial de opoziţie “Belarusski partisan”.

Într-o conferinţă de presă susţinută, recent, în regiunea Gomel, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la catastrofa de la Cernobâl, Lukaşenko şi-a permis să facă remarci dure la adresa autorităţilor ucrainene şi a unor înalţi demnitari europeni.

Preşedintele belarus a atribuit omologului său ucrainean Viktor Ianukovici vina pentru absenţa sa la ceremoniile comemorative de la Cernobâl, acuzându-l că se află în subordinea Bruxellesului.

Potrivit presei ucrainene, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso avertizase anterior că nu se va deplasa la Kiev pentru conferinţa internaţională dedicată Cernobâlului în cazul în care va participa şi Aleksandr Lukaşenko. Sau, cel puţin, Barroso ar fi ameninţat că dacă în aceeaşi încăpere se va afla şi preşedintele belarus el va părăsi sala.

Liderul de la Minsk a concluzionat că autorităţile ucrainene nu l-au invitat la conferinţa de la Kiev, ce a precedat evenimentele comemorative din data de 26 aprilie, tocmai din această cauză – din respect faţă de Barroso.

Şi agenţia oficială belarusă de presă “BelTA” a venit cu o replică oficială la acest subiect, unde Lukaşenko afirma, printre altele: “În privinţa unor ‘ţapi’ precum Barroso, ei, a fost un Barroso în Portugalia, de unde a fost alungat şi atunci acesta şi-a găsit un loc de muncă la Comisia Europeană. Nu-mi pasă ce scoate pe gură un funcţionar european sau altul…”, a declarat Lukaşenco.

În acelaşi context, Lukaşenko şi-a exprimat regretul că autorităţile ucrainene “joacă dupǎ cum cântă Bruxelles-ul” în relaţiile cu Belarus.

Referitor la absenţa lui Lukaşenko de la ceremoniile comemorative de la Cernobâl, ziarul rusesc “Moskovski Komsomoleţ” a relatat că Ucraina miza să obţină din partea Comisiei Europene 770 milioane de euro pentru construcţia noului sarcofag de la Cernobâl, de aceea s-a abţinut să-l invite la reuniunea donatorilor.

Diplomaţia ucraineană şi, în special, ambasadorul Ucrainei la Minsk, Roman Bezsmertnâi, au trebuit să recurgă la o întreagă echilibristică verbală în scopul de a-l convinge pe Lukaşenko să nu meargă la Kiev la conferinţa internaţională pentru a evita un conflict cu Barroso. În consecinţă, Lukaşenko s-a supărat şi nu s-a mai dus nici la ceremoniile comemorative dedicate tragediei de la Cernobâl.

MAE de la Kiev a reacţionat cu promtitudine la comentariile critice ale liderului de la Minsk, exprimându-şi, într-un comunicat, regretul că “abordările oficialilor belaruşi în relaţia cu UE şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţii internaţionale concordă din ce în ce mai puţin cu normele civilizate de comunicare în ultimele luni”.

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze în legătură cu afirmaţiile lui Lukaşenko, infirmând totuşi că Barroso ar fi condiţionat participarea sa la conferinţa internaţională de la Kiev de prezenţa liderului de la Minsk. În altă ordine de idei, Bruxelles-ul nu-l consideră pe acesta un preşedinte ales pe cale legală, de aceea nici nu comentează “afirmaţiile unui cetăţean de rând”, mai scrie “Moskovski Komsomoleţ”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.