De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Purtătorul de cuvânt al Prim-ministrului Vlad Filat, Igor Volniţchi, a susţinut, ieri, un briefing, în cadrul căruia s-a referit la speculaţiile care se fac vizavi de Strategia naţională de descentralizare.
Acesta a amintit că, recent, reprezentanţii opoziţiei parlamentare au făcut un şir de afirmaţii grave vizavi de această Strategie şi ce ar urma să se întâmple în continuare. Aceste afirmaţii, a mai adăugat el, reprezintă nimic altceva decât aberaţii, menite să creeze o stare de tensiune artificială în societate.
Potrivit spuselor sale, nicăieri în întreg textul Strategiei nu este nici un cuvânt despre judeţe, nici un cuvânt despre lichidarea primăriilor sau alte măsuri de acelaşi gen.
El a amintit că o prioritate a Guvernului este descentralizarea şi asigurarea autonomiei locale, iar Strategia naţională de descentralizare vine să asigure implementarea în practică a acestei priorităţi.
Tot aici s-a mai menţionat că a fost constituită Comisia paritară pentru descentralizare şi grupurile de lucru pe domenii concrete de activitate.
Volniţchi a adăugat că până acum a fost făcută analiza şi diagnosticul situaţiei reale în domeniul APL, precum şi stabilite obiectivele pe domenii de activitate, după care urmează identificarea acţiunilor necesare ce ar conduce la atingerea rezultatelor scontate.
Referitor la declaraţiile opoziţiei privind o posibilă revenire la judeţe, el a ţinut să menţioneze că nu Guvernul stabileşte prin strategii acest lucru şi că organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova este prevăzută prin Legea cu aceeaşi denumire, decizia finală de modificare a căreia o poate lua doar Parlamentul.
„Reforma iniţiată de Guvern în acest domeniu este una de maximă importanţă şi responsabilitate. Este una dintre reformele de bază care urmează să asigure o bună dezvoltare a Republicii Moldova în continuare”, a mai declarat Igor Volniţchi.
Menţionăm că Strategia Naţională de Descentralizare urmează a fi principalul document de politici în domeniul administraţiei publice locale. Documentul a fost elaborat în cadrul Grupurilor de lucru ale Comisiei paritare pentru descentralizare, cu suportul partenerilor de dezvoltare, reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale, societăţii civile, mediului academic şi ştiinţific.
Scopul final al reformelor pe dimensiunea descentralizare este de a consolida capacitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi de a îmbunătăţi managementul şi calitatea serviciilor publice prestate cetăţenilor, în mod deosebit păturilor vulnerabile.
În procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale, Guvernul Republicii Moldova este susţinut de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, implementat cu asistenţa PNUD, UN Women şi cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei, precum şi de Consiliul Europei.