De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Comitetul pentru apărarea jurnaliştilor cu sediul la New York a reiterat absurditatea acuzaţiilor de spionaj în baza cărora Vardanean a fost condamnat, în decembrie anul trecut, la 15 ani de închisoare. “Salutăm eliberarea lui Ernest Vardanean. Însa el nu ar fi trebuit să petreacă o singură zi la închisoare din cauza activităţii sale. Sperăm că acesta va fi ultimul jurnalist încarcerat în nerecunoscuta republică secesionistă nistreană în baza unor acuzaţii false”, a declarat reprezentanţa Comitetului, Nina Ognianova.
Şi organizaţia “Reporteri fără frontiere” a emis o declaraţie în care se spune că „eliberarea lui Vardanean ne-a liniştit, însǎ acest gest de presupusă generozitate al autorităţilor transnistrene nu trebuie să ne distragă atenţia de la faptul că dreptul său la un proces echitabil a fost încălcat tot timpul”. În declaraţia organizaţiei pentru libertatea presei se mai spune că „această „graţiere” s-a dat în schimbul unei „mărturii televizate” care i-a fost smulsă cu forţa, într-o manieră ce aminteşte de practicile de tip sovietic, care ar fi trebuit să ajungă la coşul istoriei”.
Vicepremierul pentru Integrare, Eugen Carpov, susţine că eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean a avut loc datorită efortului comun al partenerilor internaţionali, inclusiv şi al Rusiei.
În acelaşi timp, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, afirmă că atât partenerii internaţionali, printre care UE, dar şi membrii societăţii civile nu au acea "influenţă necesară" asupra liderului de la Tiraspol. "Eliberarea lui Vardanean a avut loc în urma influenţei UE asupra Moscovei, care la rândul ei, a influenţat această decizie de la Tiraspol", a mai precizat Chirilă.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, crede însă că aşa-zisa "graţiere" a lui Vardanean a fost coordonată de serviciile transnistrene pe cont propriu. “Decizia a fost luată la Tiraspol” a adăugat acesta. Cibotaru nu exclude însă, că şi Rusia are un rol aparte în eliberarea jurnalistului.
Analistul Igor Boţan consideră că Igor Smirnov "l-a graţiat" pe Vardanean, întrucât la 5 mai, s-a născut Karl Marx şi totodată este şi ziua presei sovietice, şi cu această ocazie, liderul transnistrean face acte de caritate.
Iar premierul Vlad Filat, aflat în vizită oficială la Bruxells, a declarat că “Eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean este rezultatul eforturilor consolidate depuse de toţi actorii implicaţi în acest proces. Vreau să aduc sincere mulţumiri, dar rog să nu uităm că avem de făcut următorul pas, pentru eliberarea domnului Cazac", a menţionat Filat.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, aflat la Bruxells, a declarat că şi cazul lui Ilie Cazac beneficiază de aceeaşi atenţie ca şi al lui Ernest Vardanean, iar autorităţile speră să obţină eliberarea acestuia.
Amintim că Ernest Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie 2010 şi eliberat la 5 mai 2011. La 11 mai 2010, jurnalistul a recunoscut, prin intermediul postului TV public transnistrean, că a făcut spionaj în favoarea Chişinăului.
După ce mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale au calificat arestarea ziaristului ca o încălcare a drepturilor omului, la 20 aprilie 2010, cazul Vardanean a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Tot atunci, jurnaliştii moldoveni, cei străini, dar şi simplii cetăţeni au pornit o adevărată campanie pentru susţinerea ziaristului. Asociaţia obştească "Axis Mundi" a iniţiat la Chişinău o acţiune de colectare a semnăturilor pentru eliberarea lui Vardanean. În luna august, instanţa transnistreană a prelungit din nou termenul de arest cu 60 de zile.
Cazul Vardanean nu este singurul în Transnistria de acest gen. Până acum, pe malul stâng al Nistrului au fost arestaţi de cateva ori jurnaliştii locali: Grigori Volovoi şi Andrei Safonov. Însă nici unul din ei nu a fost acuzat de spionaj şi înaltă trădare.