De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat, anterior, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, că Rusia este pregătită pentru retragerea trupelor din Transnistria, cu condiţia că aceasta din urmă să păstreze un regim special în cadrul Republicii Moldova.
El a declarat că "misiunea de pace" a trupelor ruseşti în Transnistria ar putea "lua o nouă formă" şi a adăugat că Rusia este dispusă să dezafecteze cele trei depozite de muniţie din Transnistria rămase încă de pe vremea URSS şi care au fost deseori folosite drept pretext pentru menţinerea în regiune a 3.000 de militari.
La rândul său, Iurie Leancă a dat de înteles că va fi posibil ca Transnistria să aiba statutul de regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova.
În cadrul rundei de consultări în problema transnistreană desfăşurată la 4 şi 5 aprilie, curent, la sediul OSCE din Viena, delegaţia Republicii Moldova a reînnoit apelul la ”relansarea necondiţionată şi neîntârziată a procesului de negocieri politice în formatul ”5+2”, subliniind existenţa tuturor premiselor interne şi externe necesare”, informează Biroul de reintegrare a-l Republicii Moldova.
Agenda consultărilor de la Viena, la care delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a cuprins subiecte ce ţin de perspectivele reluării negocierilor oficiale în formatul ”5+2”, promovarea acţiunilor de întărire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, asigurarea liberei circulaţii şi garanţiile în procesul de soluţionare a diferendului.
Totodată, delegaţiile au convenit ca următoarea întâlnire neoficială să aibă loc la Moscova, în iunie 2011.
În această ordine de idei, delegaţia Chişinăului a solicitat reprezentanţilor OSCE ”efectuarea unei analize independente a situaţiei actuale în Zona de Securitate, prin prisma documentelor relevante şi elaborarea unor recomandări şi soluţii”.
Amintim că tratativele oficiale Chişinău-Tiraspol au fost întrerupte cu 5 ani în urmă, în februarie 2006. Dialogul în problema soluţionării diferendului transnistrean este purtat de atunci în cadrul oferit de întâlnirile neoficiale sub egida OSCE. Şi în cazul acestor întâlniri este respectat formatul ”5+2”, din care fac parte negociatori din partea autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei, OSCE şi observatori din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.
De menţionat că deşi au trecut aproape 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi Federaţia Rusă s-a angajat atît pe plan bilateral, cît şi multilateral (la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999), să-şi retragă formaţiunile militare de pe teritoriul statului nostru, acestea continuă să se afle în raioanele de est ale Republicii Moldova, violînd normele de drept internaţionale şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul suveran şi independent al Republicii Moldova.
Trupele ruse pe teritoriul statului nostru nu sunt doar o sursă permanentă de pericol la adresa securităţii Republicii Moldova, dar şi de alimentare a separatismului transnistrean, dat fiind faptul că liderii separatişti de la Tiraspol văd în prezenţa trupelor ruse, dislocate în regiune, un suport moral, politic şi material al acţiunilor lor. În consecinţă, trupele ruse pe teritoriul Republicii Moldova subminează grav eforturile comunităţii internaţionale orientate spre reglementarea conflictului pe cale paşnică.