Germania: fǎrǎ reactoare nucleare

Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Şapte dintre cele mai vechi reactoare nucleare, din cele 17 deţinute de Germania, vor fi închise definitiv dupǎ ce ministrul federal al Mediului şi miniştrii regionali au adoptat o decizie în acest sens.

Cele şapte reactoare au fost construite acum 30 de ani, fiind oprite pentru o perioadǎ de trei luni cu scopul realizǎrii unei revizii dupǎ ce centrala nuclearǎ de la Fukushima, Japonia, a fost puternic afectatǎ de seismul şi tsunami-ul din 11 martie curent.

Oprirea permanentǎ a reactoarelor vechi a fost convenitǎ la reuniunea de la Wernigerode de cǎtre Norbert Roettgen, ministrul federal al Mediului, şi omologii sǎi din cele 16 landuri germane.

Cele şapte reactoare, care urmeazǎ a fi închise, reprezintă aproximativ 40% din capacitatea nucleară a Germaniei, care reprezintă mai puţin de un sfert din puterea energetică a ţǎrii.

Adoptând aceastǎ decizie, Germania se alǎturǎ statelor puternic industrializate în hotǎrârea lor de a renunţa la energia nuclearǎ, cât şi se angajeazǎ sǎ o înlocuiascǎ treptat cu surse de energie regenerabilǎ.

Dupǎ dezastrul de la Cernobâl din 1986, energia nuclearǎ a devenit extrem de nepopularǎ în Germania, cea mai mare economie a Europei.

Elveţia, vecina Germaniei, a anunţat recent cǎ intenţioneazǎ sǎ sisteze activitatea reactoarelor nucleare treptat ce acestea ating durata medie de viaţă de 50 de ani. În acest context, aceasta înseamnǎ cǎ ultimul reactor în Elveţia va fi închis în anul 2034.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.