Irina Gherasimov/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În contextul Reuniunii Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic în formatul Sesiunii Grupului Consultativ pentru Politica Atlantică (EAPC/APAG) ce reuneşte circa 60 de delegaţii din partea Secretariatului Internaţional al Alianţei, misiunilor diplomatice acreditate pe lângă NATO şi a statelor membre a EAPC a avut loc un seminar la tema: “Noul Concept Strategic NATO şi perspective pentru ţările partenere”.
În cadrul acestui seminar, asistentul Secretarului General NATO, Dirk Brengelmann, a vorbit despre noul concept strategic NATO, ultimele evoluţii din domeniul securităţii internaţionale şi rolul NATO, relaţiile Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică precum şi perspectivele cooperării în cadrul Parteneriatului pentru Pace.
“Sarcina principală NATO este, în primul rând, să protejeze cetăţenii de terorism, crime cibernetice, atacuri cibernetice, crime împotriva umanităţii. În prezent, situaţia din lume nu este atât de favorabilă în ceea ce priveşte tensiunile şi conflictele declanşate. Ne propunem să implementăm rezoluţia pentru ţările arabe, impunând embargo pentru armament. NATO este o umbrelă de securitate pentru Uniunea Europeană”, a declarat Ambasadorul Dirk Brengelmann.
La eveniment au mai participat şi reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului, reprezentanţi ai mediului academic şi corpului diplomatic acreditat în Moldova.
În cadrul acestui seminar, participanţii au avut posibilitate să adreseze întrebări demnitarului în ceea ce priveşte activitatea NATO. Întrebat dacă, în cazul unui conflict declanşat de către Rusia în Transnistria, NATO se va implica, acesta a răspuns că “Republica Moldova nu este parte a NATO deaceea NATO nu are dreptul să se implice direct.
Însă, aceasta nu înseamnă că NATO nu doreşte soluţionarea conflictului. Totuşi, eu sunt sigur că în acest caz se vor declanşa tensiuni în toată Europa“, a declarat demnitarul, adăugând că “NATO nu este participant în tratativele privind reglmentarea conflictului transnistrean în formatul 5+2, dar acest lucru nu înseamnă că noi nu suntem interesaţi în reglementarea conflictului”.