Câţi paşi mai sunt până la federalizare?

Chişinău / Moldova.ORG/ — Dacă până acum poziţia oficială a Republicii Moldova era de a nu admite federalizarea, sub nici un aspect, în procesul de negocieri privind diferendul transnistrean şi era o poziţie categorică, acum, oficialităţile moldoveneşti doresc să cedeze. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că, într-un final, s-ar putea admite spre discuţii şi aspecte privind federalizarea.

„Deocamdată nu se discută nimic, există doar mai multe proiecte de documente care vizau doar procesul de demarare a negocierilor. Atunci cand vom incepe discuţiile, atunci vom analiza care ar trebui să fie principiile puse la baza reintegrării ţării. În ce priveşte federalizarea, nu este cel mai bun concept, deşi pe acest subiect ar trebui să ne clarificăm, ce fel de federalizare să fie, fiindcă uitati-vă la est şi la vest si o sa vedeţi că sub aceeaşi definiţie se ascund extrem de diferite sisteme de autoadministrare”, a declarat Iurie Leancă.

„Orice negociere, orice discuţie înseamnă capacitatea de a arăta o anumită flexibilitate, capacitatea de a realiza anumite compromisuri din toate părţile, nu ni se cer doar nouă aceste compromisuri, dar, încă o dată, vor fi compromisuri rezonabile, care vor servi interesele cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi compromisuri care vor permite să consolidăm statalitatea Moldovei ca s-o facem mai funcţională, nu mai vulnerabilă, cum se prevedea în anumite planuri anterioare”, a adăugat acesta.

„Negocierile nu au fost finalizate, dar au fost suspendate discuţiile şi mai există şanse pentru ca atunci când runda respectivă, neformală, aşa cum a fost concepută de la Moscova, să-şi continuă lucrările în luna septembrie, există şanse să reuşim totuşi atunci să se ia decizia. Nu zic că este simplu, dar muncim în acest sens, discutăm cu colegii noştri. Încă o dată, discuţia de la Moscova a demonstrat că nu putem miza doar pe o deschidere sau o înţelegere a Tiraspolului. E nevoie să angajăm partenerii noştri şi să creăm condiţiile necesare pentru ca Tiraspolul să fie mai deschis la minte şi să fie gata să înceapă aceste discuţii”, a mai adăugat Leancă.

Vis-a-vis de aceste declaraţii, Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole a menţionat că “ părerea mea personală este că autorităţile moldovene nu sunt pregătite pentru demararea negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean dat fiind faptul că acestea au obligaţia să vină din start cu un plan de activităţi în acest sens. Acest lucru demonstrează încă o dată că Republica Moldova merge cu ochii închişi la aceste negocieri şi le face doar de dragul negocierilor. În primul rând Chişinăul este cel care trebuie să vină cu propuneri. Trebuie să ne gândim nu atât la teritoriul din stânga Nistrului cât la jumătate de milion de populaţie care locuieşte în regiunea transnistreană, or de 20 de ani de când Republica Moldova este ţară independentă şi democrată, se comportă ca şi un ONG, se ocupă doar de monitorizarea situaţiei, iar decizii în acest sens nu ia”.

Întrebat care vor fi consecinţele federalizării, dacă se va ajunge la acest lucru, Ion Manole a declarat că “acest lucru demonstrează, încă o dată, că Constituţia Republicii Moldova va fi încălcată, dat fiind faptul că este clar menţionat că suntem un stat integru. În acest caz, Rusia va mai demonstra încă o dată că are o influenţă destul de mare în Republica Moldova şi dacă aceasta îşi planifică ceva, atunci obţine cu orice preţ. Observăm că Federaţia Rusă este eficientă în ceea ce face chiar dacă încalcă orice normă de drept internaţional şi se implică în treburile interne ale altor ţări”.

Cu părere de rău, o poziţie oficială a Ministerului Reintegrare, în persoana Vice Prim-Ministrului Eugen Carpov, nu am putut să obţinem.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.