De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Reprezentanţi ai ţărilor NATO, nu au de gând să cotribuie la arestarea liderului libian Muammar Gaddafi, deoarece în cazul în care acesta va fi prins în urma ordinului dat de Curtea Penală Internaţională, colonelul poate spune comunităţii internaţionale, multe lucruri, despre care Occidentul, ar prefera să se ascundă.Aceasta este părerea, unui membru al centrului de cercetare arab, al Institutului de Studii Orientale, fostul ambasador rus în Libia.
Aşa cum a remarcat deputatul, poziţia aliaţilor, liderii operaţiilor militate din Libia, pe marginea acestora spune ceva despre faptul că NATO, nu crede legitime deciziile CPI-ului, sau alianţa pregăteşte pentru Gaddafi „un alt destin”.
În interiorul Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic u se vorbeşte de omorârea liderului libian şi nici de un potenţial scop al aliaţilor, cu toate că acţiunile aviatice vin să sugereze contrarul.
Occidentul atacă deschis, prin bombardări punctele de comandă ale armatei libiene şi rezidenţele lui Muammar Gaddafi, unde cel mai probabil, el este şi colonel. În unul din atacurile aviatice ale NATO, în noaptea de 30 apriilie spre 1 mai, a fost ucis unul din fii lui Gaddafi, Seif al-Arab, şi trei nepoţi mici ai dictatorului.
Racheta-bombă, a fost îndreptată spre casa care se afla pe teritoriul rezidenţei preşedintelui libian, şi în care trăia fiul său, al-Arab.
Recent, în timpul vizitei realizate de Şeful Federaţiei Internaţionale de Şah, Muammar Gaddafi, a recunoscut că e un miracol că mai trăieşte, deoarece doar după câteva minute după ce a plecat din casa rudelor sale, aceasta a exploadat.
NATO, în ciuda declaraţiilor sale de calmare, a organizat o adevărată vânătoare după Gaddafi, întâmplător a făcut declaraţii un membru al comandametului forţelor americane, care participă la operaţiunile NATO în Libia.
Mandatul de arest-este un element al războiului psihologic, dar e puţin probabil că va funcţiona.
CPI, a anunţat luni, despre decizia de a emite un mandat de arest pe numele lui Gaddafi. Procurorul biroului CPI, acuză colonelul de organizarea crimelor îmoptriva umanităţii, executate din februarie 2011. În plus, instanţa a emis un mandat pentru arestarea a doi asociaţi apropiaţi ai Muammar Qaddafi – fiul său, Seif al-Islam şi şeful serviciilor de informaţii din Libia Abdullah al-Senussi.
Potrivit directorului de parteneriat a Civilizaţiilor MGIMO, fost ambasador în Libia, Veniamin Popov, spune că, decizia CPI, de emitere a unui ordin de arest, nu este alt ceva decât elemente ale unui război psihologic, ce are ca scop aducearea lui Gaddafi la condiţiile în care acesta să se dezică singur de putere.
Deoarece o altă cale de a acţiona efectiv asupra liderului libian, nu există. Succesele militare sunt temporare, iar bombardamentele NATO, nu au condus la rezultatul aşteptat de demisionare a oficialului libian.