+1 pe harta lumii

 De Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Astăzi, 9 iulie, sudul Sudanului, a câştigat oficial suveranitatea. În capitala noului stat, oraşul Juba, au început festivităţile în cinstea obţinerii independenţei.

Mii de oameni au ieşit în stradă, fluturând fericiţi steaguri naţionale.

Martorii spun că peste tot oamenii trag în aer , cântând cu voce tare şi aplaudând.

Populaţia, a scos tot felul de obiecte ce provoacă zgomote: tobe, clopoţei, zornăitori şi altele.

Demonstranţii strigă deasemenea diverse lozinci, cea mai populară, fiind: "Uraaaaaa pentru Sudanul de Sud!".

"Întotdeauna am crezut că vărsarea de sânge se va opri vreodată", – a spus unul dintre ei.

De acum înainte, Sudan a pierdut statutul de cel mai mare stat, după teritoriu, din Africa, în aşa fel, titlul de cea mai mare ţară în prezent, îl deţine Algeria. Khartoum a declarat că locuitorii noului stat, vor pierde dreptul de a se numi cetăţeni ai Sudanului.

Cea mai mare parte a ceremoniei are loc astăzi, în piaţa din faţa Memorialului, unde a fost îngropat un lider naţional, un fost vice-preşedinte, John Garang.

Cu un salut către locuitorii noii ţări, va veni Secretarul General al ONU Ban Ki-Moon şi preşedintele sudanez Omar al-Bashir.

La festivitatea organizată cu prilejul zilei Independenţei, vor participa: aproximativ 30 de şefi de stat, miniştrii de externe, şefi de diverse organizaţii internaţionale precum şi unele regionale şi în jur de 3500 vizitatori din toate cele 10 state din Sud.

Sudanul de Sud a devenit un stat independent, după decenii de luptă pentru obţinerea acestui titlu. Experţii spun că noul stat va fi printre cele mai sărace ţări din lume.

În ciuda recunoaşterii oficiale a independenţei, de către vecinul din nord, posibilitatea de conflict între cele două părţi ale Sudanului este destul de mare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.