De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Berlinul i-a propus Moscovei crearea Consiliului de securitate privind UE-Rusia, în schimbul soluţionării conflictului transnistrean. Acesta reprezintă avizul unui analist german de politică externă, Stefan Meister.
El, comentând semnarea memorandumului germano-rus în problema transnistreană, a reţinut câteva momente.
Pe de o parte, Berlinul, prezintă o abordare tipică Germaniei, încercând să "schimbe" comportamentul Rusiei pe teritoriul post-sovietic prin legătura strânsă cu Preşedintele Medvedev, pe care îl vede pro-european.
Pe de altă parte, analistul scrie, că “Guvernul german, pentru prima dată, intră în discuţii cu Moscova pe această temă, astfel, în schimbul cooperării privind soluţionarea conflictului transnistrean, Rusia ar primi râvnitul Consiliu de Securitate între Rusia şi UE”.
Analistul consideră că conflictul transnistrean este cel mai uşor de rezolvat în regiunea post-sovietică, deoarece acesta nu este un conflict etnic, iar Transnistria nu are frontieră directă cu Rusia. Acesta este motivul pe care Guvernul german îl crede cel ma puternic ca să ajungă la un acord cu Rusia privitor la Moldova.
După cum s-a menţionat de către Meister, liderii germani cred că, din cauza existenţei curentului pro-european al Guvernului Republicii Moldova există o mare şansă de a soluţiona problema transnistreană, chiar dacă Moscova, în aceste condiţii, este de părere opusă, crezând că ea ar putea pierde influenţa în Chişinău.
"Ideea de a propune Rusiei un Consiliu de Securitate Rusia-UE în schimbul abordării productive a soluţionării conflictului transnistrean este interesantă şi sunt încercări de a utiliza negocieri tipice post-sovietice de abordare a lui", – spune analistul.
În acelaşi timp, el crede că pentru a reuşi, Berlinul trebuie să controleze procesul şi să dovedească Rusiei că rezolvarea conflictelor este o prioritate pentru Germania, iar Rusia ar putea pierde dacă nu vor coopera cu ei.
La 19 iulie, la Hanovra, vor fi consultări ruso-germane, unde se aşteaptă ca Dmitri Medvedev şi Angela Merkel să abordeze tema soluţionării conflictului transnistrean.