Chişinău / Moldova.ORG/ — Preşedintele interimar Marian Lupu susţine ideea Prim-ministrului Vlad Filat că pentru a combate corupţia şi implementa cu succes reformele este nevoie ca funcţiile în stat să nu fie personalizate.
Totodată, Marian Lupu propune ca acest lucru să fie valabil şi pentru Guvern.
“Evaluarea hai s-o facem pe criterii profesionale. Şi să facem nu evaluări de ministere doar, dar să facem şi evaluarea activităţii Guvernului per ansamblu şi a domnului prim-ministru ca atare”, spune Preşedintele Marian Lupu.
Acesta a mai propus, în cadrul unui interviu la radio “Europa Liberă”, ca fiecare lider politic să părăsească funcţiile care le reprezintă şi în locul lor să fie instituiţi tehnocraţi.
“Mie mi-a plăcut foarte mult ideea că puterea nu trebuie să fie personificată. Nici una din ramurile puterii. Nici Preşedinţia, nici Guvernul, nici Parlamentul. De exemplu, ar fi o variantă interesantă, când, dacă asta e situaţia, noi toţi trei lideri ai trei partide ne retragem, formăm un Guvern de tehnocraţi. Eu la fel mă duc din funcţia de preşedinte şi găsim aici pe cineva care să conducă, un decan de vârstă. Premierul actual îşi caută şi el de treabă, domnul Ghimpu deputat în sală. Venim la o altă conjunctură, nepersonificată. Profesionişti, specialişti să lucreze, iar noi să-i susţinem. Scenarii sunt multe. Sau de exemplu, propunerea de a scoate din legea Guvernului prezidiului şi a schimba modalitatea de vot. Ştiţi ce înseamnă a schimba modalitatea de vot? Să se voteze hotărârile de Guvern în loc cu majoritatea membrilor Guvernului, votul să fie cu majoritatea celor prezenţi, fiindcă Guvernul să poată emite hotărâri. Ce se întâmplă? Se reduce la posibilitatea ca doar o pătrime din membrii Guvernului să adopte hotărâri. Nu cred că aceasta este democraţie. Lucrurile astea vorbesc despre altceva. Însă, dacă colegii noştri vin cu două propuneri la Legea Guvernului, noi venim să-i ajutăm şi le spunem: Legea Guvernului este învechită, ea a fost adoptată, nu ştiu, pe la mijlocul anilor 90. Haideţi să ne aşezăm să facem o lege completamente nouă, una modernă, ţinând cont de rigorile europene. Şi iată aşa, pas cu pas, în condiţiile în care şedinţele consiliului Alianţei toţi vor cădea de acord să fie publice. Credeţi-mă că foarte multe lucruri interesante ar fi cunoscute, utile pentru societate. Sau un alt caz – bârfe, discuţii, cu referinţe la procurorul general, cumpărare de posturi. Pe mine mă miră o asemenea poziţie, eu nu cred că este aşa”, a declarat Marian Lupu.
Menţionăm că în urma consultărilor cu societatea civilă, Vlad Filat a propus un şir de soluţii pentru a evita criza constituţională. Printre acestea figurează şi demiterea unor Miniştri de Guvern sau a Procuorului general dat fiind faptul că aceştia ar îndeplini comenzile unui partid sau lider politic.