2012 – anul liberalizării regimului de vize pentru RM?

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În cadrul clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, consacrat priorităţilor preşedinţiei poloneze a UE, a fost făcută public dorința Moldovei de a progresa în procesul de liberalizare a regimului de vize şi al integrării în UE, pe parcursul preşedinţiei Poloniei la Consiliul Uniunii Europene.

“Pe parcursul celor şase luni în care Polonia va deţine preşedinţia UE, Republica Moldova ar putea realiza mai multe prevederi ale planului de integrare europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiu, Directorul Departamentului de Integrare Europeană din cadrul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

“Polonia cunoaşte situaţia ţării noastre și are experienţă în domeniul integrării europene şi de aceea ne poate ajuta în procesul de integrare a Moldovei în UE.

În acest sens, ne propunem ca în viitorul apropiat să desfăşurăm prima şi a doua etapă a procesului de liberalizare a regimului de vize, să negociem şi să creăm zona de liber schimb şi să ducem la bun sfârşit liberalizarea spaţiului aerian” a mai adăugat Valeriu Gheorghiu, citat de Moldpress.

După părerea lui Bogumil Luft, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, țara noastră se va putea integra în UE doar când va deveni o țară dezvoltată și prosperă.

“Moldova trebuie să fie văzută ca o ţară stabilă, care se dezvoltă şi se reformează, în care clasa politică este unită în vederea realizării reformelor.

Pentru integrarea în UE, Moldova ar trebui să realizeze o reformă administrativă pentru crearea unui sistem de autoguvernare locală, să-şi reformeze sistemul judiciar şi să creeze un cadru legal favorabil dezvoltării economiei şi combaterii corupţiei” a menţionat Bogumil Luft.

Amintim că Republica Moldova a făcut mai mulți pași pentru a deschide ușa anticamerei UE, astfel, a fost semnat în 2005 Planul individual de Acţiuni dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, iar discuţiile pe marginea liberalizării regimului de vize au început la 15 iunie 2010.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.