1 septembrie. Pe jos sau cu autocarul?

Chişinău / Moldova.ORG/ — La mai puţin de două săptămâni de la începutul anului şcolar, Ministerul Educaţiei mai are încă foarte multe probleme urgente de rezolvat.

Datorită reformei învăţământului, pe care noua guvernare ţine morţiş să o implementeze, mai multe localităţi din ţară vor rămâne fără şcoli, iar copiii vor fi nevoiţi să se trezească cu o oră mai devreme decât de obicei pentru a nu întârzia la şcoală.

După cum spunea mai devreme Prim-ministrul Vlad Filat, copiii din localităţile în care vor fi închise instituţiile de învăţământ, vor beneficia de transport până la cea mai apropiată şcoală, iar cheltuielile pentru procurarea autocarelor şi reparaţia drumurilor, care după cum ştim sânt într-o stare deplorabilă, vor fi suportate de către Guvern.

Apoi iată că nu este chiar atât de simplu. În această perioadă ar fi trebuit să fie procurate toate autocarele şi toate instituţiile de învâţământ din ţară să fie pregătite pentru a întâlni copiii cu bucurie la 1 septembrie.

Ce avem noi la acest moment? Ministerul Educaţiei, în persoana Domnului Ministru, Mihail Şleahtiţchi, nici măcar nu cunoaşte numărul exact al autocarelor care vor fi procurate pentru noul an şcolar, cu atât mai mult că nici nu cunoaşte cu exactitate care instituţii vor fi închise. Asta pentru că este treaba autorităţilor locale (după cum afirma mai devreme Ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă).

Cât priveşte nivelul de pregătire a instituţiilor de învăţământ pentru noul an şcolar, cele mai multe dintre ele sunt încă în plin proces de reparaţie şi nu se ştie dacă vor reuşi să o ducă la bun sfârşit până la 1 septembrie.

Ministerul Educaţiei urma să organizeze o licitaţie prin care să fie desemnat agentul economic de la care să fie cumpărate autocarele, însă toate planurile lui Şleahtiţchi au fost spulberate ca un vis de către Agenţia de Achiziţii Publice, care a anulat licitaţia publică organizată de către ME.

Solicitaţi de Unimedia, administraţia Agenţiei nu a putut oferi un răspuns acuzaţiilor precum că ei ar fi anulat licitaţia.

Azi, direcţia economică a Ministerului Educaţiei a comunicat că urmează să fie organizată o licitaţie repetată. Până la 1 septembrie au mai rămas 2 săptămâni, timp în care, cel mai probabil, Ministerul Educaţiei şi Guvernul nu vor reuşi să organizeze licitaţia şi să aducă autobuzele în Moldova. Autorităţile vor trebui să găsească surse suplimentare de fonduri pentru a închiria autobuze pentru copiii care merg la şcoală în alte localităţi până când acestea vor fi cumpărate. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.