Membri ai familiei Smirnov cercetaţi penal

Chişinău / Moldova.ORG/ — Se pare că liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, este presat să părăsească fotoliul de şef al autoproclamatei Republici Nistrene nu doar direct ci şi prin şantaj. Asta după ce, nora sa, Marina Smirnova, membru al Comitetului central al partidului „Spravedlivaia Rosia”, a fost reţinută, la 20 august, în timp ce încerca să traverseze frontiera de stat a Rusiei. Aceasta a primit o citaţie la Procuratură pentru a depune mărturii pe marginea cazului despre mai multe infracţiuni.

Potrivit Tiras.ru, Marina Smirnova ar putea fi suspectată de delapidări de fonduri în ce priveşte anumite operaţiuni bancare, financiare şi umanitare legate de activitatea anterioară a acesteia.

Conform experţilor agenţiei Regnum, aceasta ar putea fi citată în legătură cu anchetarea cu privire la cheltuielile din contul OOO Tiraspoltransgaz din Gazprombank, care în perioada 2004-2008 era condusă de Smirnova. Experţii susţin că Smirnova ar putea fi folosită pe post de instrument de presiune asupra liderului separatist de la Tiraspol pentru ca, acesta să-şi retragă candidatura la funcţia de lider al regiunii separatiste transnistrene.

Anterior, nora liderului separatist a condus banca familiei Smirnov – Gazprombank. Totodată, aceasta întemeiase un fond, „Planeta copiilor”, care colabora cu sponsori din Rusia. Tot prin intermediul Gazprom erau transferaţi ajutoarele ruseşti din cadrul fondului umanitar.

După o serie de scandaluri, toate aceste conturi au fost transferate de la Gazprombank – în Banca republicană transnistreană, sub un control mai sever al autorităţilor.

Marina Smirnova a încercat în nenumărate rânduri să se lanseze în sfera politicului însă încercările ei au eşuat. Aceasta a candidat la funcţia de deputat în autoproclamatul Parlament nistrean dar şi în Duma de stat. Ea speră că va accede în Duma de stat a Rusiei pe listele partidului „Spravedlivaia Rosia”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.