De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Sandwish à la ”20 de ani”: asfalt, drapel, roțile mașinilor.
Comestibil? Poate pentru moldoveni…
Umplutura, desigur, e una originală. Cine s-ar mai fi gândit să lipeasă un drapel pe asfaltul străzii Ștefan cel Mare, iar roticelele mașinuțelor să-l calce?
Oricum, vorba aia, ”nu-i pe asta”. Principalul e ce a urmat, și desigur, cine a ”înghițit ” asta.
Televiziunea zilnic se întrece în a promova valorile naționale în rândul cetățenilor, organizând tot felul de concursuri: care mai sus, care mai mult, care la geam sau care la balcon va agăța drapelul. Și iată cum la TV, 24 din 24, sunt fabricați eroii. O fi eroism faptul că te mândrești cu propria țară sau drapel?
Totuși să revenim la oile noastre: poliția, invitată de către portalul de știri www.moldova.org să ”deguste” delicatesa, a reacționat rapid. Au venit, s-au uitat, și iar s-au uitat, și iar s-au uitat, și s-au apucat de treabă.
Între timp, oamenii tot treceau pe lângă, și nimic nu observau. Eu, care credeam că în Moldova toți sunt atât de chinuiți de muncă și de soartă încât nu ridică capul de la pământ spre cer, m-am convins azi de contrariu. Merg cu toții din greu peste drapelul Republicii Moldova, călcândul de vreo 2 zile, și nici nu observă.
O fi ei oare aceeași patrioți cu drapelul de la geam? Sau oamenii cărora nu le pasă nimic?
Oameni buni…să ne întoarceam în cazul ăsta mai bine la poliție, că prea mult timp am lăsat-o nesupraveghetă.
Deci, polițiștii, ca adevărați cetățeni, au intervenit desigur, sau poate doar își făceau munca…prefer să nu aflu. Au oprit traficul, au fost (presupun) înjurați de șoferi (ei doar nu știau că exact în fața lor, era profanat drapelul Republicii Moldova), după care, încet, încet, au început să-l scoată.
Deci, am fost martoră involuntară la dezlipirea acestui drapel de pe carosabil. Atitudinea oamenilor de rând am văzut-o deja, așa că eram curioasă să văd cum va reacționa poliția.
Așadar, sau că era presa acolo, sau că este primul caz de acest gen la care au fost sesizați, dar am văzut că timp de 30 de minute, de la Comisariatul Central de Poliție au tot venit și venit atât polițiști cât și autospeciale.
Bănuiesc că nu știau ce să întreprindă, pentru că se tot consultau la telefon, după care, primind din câte îmi dau seama indicații de la șefi, au închis jumătate de Ștefan cel Mare. Nu că ar fi un fapt ieșit din comun, doar am mai văzut noi străzi închise de dragul demnitarilor, dar faptul că polițiștii sesizați au acordat atâta cinste și onoare drapelului care urma să fie dezlipit de sub roțile mașinilor, m-a mirat și bucurat. Păcat doar că zeci de troleibuze pe de o parte și alta oprite, probabil nu vor afla niciodată de ce totuși au fost stopați.
Sărăcuțul drapel: ba lipit, ba călcat, ba scos de poliție. Oricum, aceștia din urmă s-au purtat cu dânsul foarte frumos: l-au împăturit și l-au băgat în portbagaj.
Un lucrul numai nu înţeleg. Stăteam și eu pe acolo și filmam, și când colo, știți ce mi s-a spus?
Că intimidez Grupul Operativ al Poliției. Da-da, eu, o fetiță de 156 cm, intimidam vreo 10 bărbați polițiști.
Ce să zic…
Să zic poate că tricolorului îi este câteodată rușine de noi?
Să zic că noi călcăm zilnic în picioare fiecare din cele trei culori?
Culoare care semnifică, odată albastrul cerului s-a făcut deja sură de la atâta praf și s-au adunat norii pe cerul nostru senin, cea care reprezenta aurul spicului s-a transformat în cafeniu, așa că idee nu mai am ce mâncăm noi, iar roșul, care reprezintă sângele absorbit de pământ pentru libertatea noastră ca popor, de la atâta călcat în picioare și dezlipit de pe roți, se făcuse apă.
Să lipim deci ce ne-a mai rămas pe pereți: acolo cel puțin cu picioarele nu ajungem așa ușor.
După atâta batjocură față de drapelul țăii noastre, ce o să le vorbească la 1 septembrie profesorii copiilor la așa numita ”oră patriotică”?