Chaudhry și Voronin între Interese și Adevăr

Chişinău / Moldova.ORG/ — După ce Republica Moldova s-a confruntat cu tot genul de necazuri climaterice, sociale, economice dar şi politice, acum se pare că mai vine o năpastă – desecretizarea sutelor de documente cu genericul “Top Secret”, parvenite cu ajutorul domnului Assange de la Wikileaks.

Dacă în Occident lumea se amuză aflând secretele înalţilor funcţionari, efectul căruia a fost demiterea multor suspuşi din serviciu – fiind dovada credibilităţii maxime a celor enunţate în document, apoi politicienii din RM, în ruptul capului se dezic de cele aflate, motivând că e o conspiraţie a anumitor forţe asupra integrităţii partidelor lor politice.

Din documentele obţinute de redacţie, ne dăm bine seama că politicienii moldoveni merg la Ambasada SUA ca la Biserică, pardon, adică mult mai des, pentru că dacă la Biserică s-ar împărtăşi de propriile păcate, apoi documentele deconspirate ne arată că politicienii se toarnă şi se bârfesc unul pe altul ca babele în târg.

Telegramele publicate de către Wikileaks, ce vizează RM, ne arată altă faţetă a politicienilor moldoveni, una mai puţin colorată şi lustruită de ecranele televiziunilor locale.

Este interesant să afli cum sunt cei care ne conduc, dar nu mai puţin interesant este şi faptul – cum ne percep americanii, chiar în persoana Domnului ex Ambasador al SUA, Asif Chaudhry. Dacă până nu demult consideram că americanii – Ţară, dar şi Popor sunt atât de mari şi influenţi că nu ţin cont de nimeni şi nimic în lume, apoi uite minune – schimbarea la faţă a Domnului Ambasador.

S-o iau cu începutul.

La data de 27 martie, 2009, la Sala Senatului din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, avuseră loc Conferinţa “Regiunea Marea Baltică – Marea Neagră după războiul din Georgia şi în mijlocul unei recesiuni economice globale”. Principalii organizatori au fost Fundaţia Moldova (Washington, SUA) şi Institutul pentru Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale în cooperare cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti (România).

La Conferinţă s-a discutat şi despre situaţia economică, politică, geopolitică şi socială din Republica Moldova. Mulţi vorbitori la această întrunire s-au referit la importanţa soluţionării cât mai rapide a conflictului transnistrean, şi importanţa acesteia nu doar pentru RM, ci şi pentru Uniunea Europeană. Transnistria fiind cea mai apropiată de UE, zonă de conflict, controlată în exclusivitate de către Rusia, ceea ce reprezintă un motiv iminent de îngrijorare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru întreg mapamondul.

Şi dat fiind faptul că la negocierile 5+2 SUA participă drept Observator, organizatorii au considerat necesar şi oportun participarea la această Conferinţă şi a Excelenţei sale Ambasadorul SUA, Asif Chaudhry, care să vină cu expunerea poziţiei SUA asupra conflictului transnistrean.

Cu toate că anterior, Ambasadorul Asif Chaudhry a dat asigurări privind participarea sa, diplomatul şi-a schimbat poziţia chiar pe ultima sută de metri.

O fi vre-o consultare cu Departamentul de Stat sau vre-o Instrucţiune din SUA? Nu! E mult mai banal.

După cum se menţionează în depeşa desecretizată, Mariana Roibu, reprezentantă a Ministerului moldovean de Externe, din acel timp, a solicitat ambasadei SUA ca Ambasadorul Asif Chaudhry să nu participe la conferinţa organizată la Iaşi de către Fundaţia Moldova, pentru a nu "destabiliza situaţia înainte de alegeri". (n.a. Alegerile din 5 aprilie 2009).

Semnificaţia evenimentului, Conferinţa din 27 martie, Ziua semnării actului de Unire a Moldovei cu România în 1918, a făcut-o pe Mariana Roibu, care evident acționa la comanda șefilor de mai sus, să ceară Ambasadorului Chaudhry să nu meargă în România, pentru că acest fapt ar putea fi înterpretat ca fiind susţinere a Unirii Basarabiei cu România, mai ales în contextul în care conferinţa va avea loc la Iaşi.

Înainte de aceasta, guvernul de la Chișinău a refuzat să-l trimită în calitate de vorbitor la Conferința de la Iași pe Ion Stăvilă, pe atunci adjunctul ministrului reintegrării.

Dacă suntem deprinşi că „înalţii” noştri merg la Ambasada SUA după sfat sau cu cerşitul, apoi să vedeţi că reprezentantul marelor puteri anticomuniste îşi plecase urechea la preşedintele unei mici, săraci şi comuniste Moldove.

Mai mult ca atât, în telegrama Ambasadei SUA, Ambasadorul Chaudhry menționează că la o întrevedere avută cu Vladimir Voronin, acela își exprima îngrijorarea de faptul că pe 27 martie autoritățile R. Moldova asteaptă valuri de studenți moldoveni, ce studiază în România, să vină la Chișinău pentru organizarea de manifestări de stradă.

Refuzul lui Chaudhry de a nu merge la Iași o fi din respect faţă de V.N. Voronin, din anumite interese ale SUA încă ne desecretizate sau o chestie de etichetă? Sau poate SUA și Rusia la anumite teme merg întro mână?

Puterea unui Mare Popor se manifestă nu prin numărul cetăţenilor, nici prin vastele teritorii, ci prin curajul de a spune Adevărul indiferent de situaţie şi obligaţii.

Vreau să cred că noul Ambasador, Exceleţa sa William H. Moser, nu va ţine cont de istoria integrată, ci ca Principiu va urma Adevărul, este valoarea pentru care pe 7 aprilie 2009 s-au jertfit tinerii noştri, Adevărul ce ne face pe noi moldovenii Mari şi Puternici. Noi nu ne mai temem să spunem Adevărul.

Domnule Ambasador CHAUDHRY, Dumneavoastră?

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.