Chişinău / Moldova.ORG/ — Audierile în dosarul atacurilor de tip rider asupra a 4 bănci comerciale din R. Moldova vor demara mâine, a anunţat deputatul PLDM, Preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi.
De asemenea, acesta a mai adăugat că mâine vor fi audiate două instituţii importante din stat împuternicite pentru a reacţiona la atacuri de acest fel. Este vorba de Banca Naţională a Moldovei care a solicitat anterior modificarea legii şi acordarea unor instrumente de control, dar şi despre Comisia Naţională de Valori Imobiliare care posedă întreg instrumentarul necesar pentru a asigura buna funcţionare a pieţii financiare.
“În august a avut loc un atac raider fără precedent. Moldova n-a cunoscut până acum aşa ceva, sper nici să nu mai cunoască. Conform legii, am anunţat mâine prima şedinţă de audiere a Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale de Valori Imobiliare. Ce dorim noi să auzim? Cum a fost posibil ca anul trecut BNM să solicite modificarea legii şi acordarea unor instrumente de control, iar acum să avem astfel de probleme. Comisia Naţională de Valori Imobiliare are tot instrumentarul ca să poată asigura buna funcţionare a pieţii financiare. Scopul audierilor: să vedem carenţele legislative şi cum au funcţionat instituţiile vizate”, a declarat Veaceslav Ioniţă.
Totodată, Ioniţă a menţionat că în prezent autorităţile de la Chişinău au de rezolvat două mari probleme. De repus în drepturi acţionarii legitimi şi, respectiv, ca toţi cei participanţi la atac să fie sancţionaţi. ”În acest caz, cea de-a doua problemă trebuie rezolvată în mod prioritar, iar cei vinovaţi să fie predepsiţi. Dacă nu se va face acest lucru, atunci problema se va conserva şi ar putea să apară în scurt timp”, a menţionat preşedintele Comisiei economie, buget si finanţe.
Veaceslav Ioniţă a mai precizat că alte două instituţii – SIS-ul şi Procuratura Generală – vor fi adiate săptămâna viitoare de către Comisia de securitate naţională, apărare şi ordine publică, pentru ca, ulterior cele două instituţii să prezinte raporate şi la Comisia economie, buget si finanţe.