Cipru a ignorat ameninţările Turciei. Au început forări în largul insulei

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Compania americană Noble Energy a început explorarea zăcămintelor de gaz din largul insulei Cipru, în pofida opoziţiei Turciei, a anunţat luni directorul serviciilor cipriote de energie, Solon Kassinis, citat de agenţiile de presă internaţionale.

Potrivit oficialului cipriot, lucrările de forare au început duminică seara şi se derulează în condiţii optime pe platforma Aphrodite, în zona economică exclusivă a Ciprului. Noble Energy, companie cu sediul în Texas, speră să găsească „cantităţi semnificative” de gaz.

Turcia, care nu recunoaşte autorităţile ciprioto-greceşti ale insulei divizate din 1974, a avertizat luni că va riposta imediat la aceste explorări de gaz prin lansarea propriilor sale lucrări de sondare, şi, dacă va fi nevoie, chiar sub protecţie militară.

Uniunea Europeană a cerut autorităţilor de la Ankara să „se abţină de la orice fel de ameninţare”, care ar putea afecta legăturile sale cu Cipru.

Turcia a cerut Nicosiei să renunţe la explorarea zăcămintelor de gaz în Mediterana de est, invocând situaţia divizată a insulei în partea cipriotă greacă (Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională, dar nu şi de Ankara) şi partea cipriotă turcă (Republica Turcă a Ciprului de Nord, RTCN, recunoscută doar de Ankara).

Nicosia afirmă însă că explorarea platoului continental va fi în beneficiul tuturor ciprioţilor şi a semnat cu Israelul un acord care delimitează zonele economice exclusive între cele două state în Mediterana. Atena va susţine Ciprul in eventualitatea unui atac din partea Turciei, după ce Nicosia a decis să înceapă lucrări d

e prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, a asigurat recent ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambridis, citat de agenţia cipriotă CNA şi preluat de Agerpres.

Lambrinides a mai declarat că estul Mediteranei nu are nevoie de ”un jandarm”, mai ales de unul care în loc să implementeze dreptul internaţional, este primul care îl încalcă.

Într-un interviu acordat unui ziar grecesc, Lambrinides a precizat că ”solidaritatea între parteneri, în cazul uni atac împotriva unuia dintre ei, provine şi din prevederile tratatului de la Lisabona.

În ceea ce priveşte activităţile de explorare ale Turciei în zonele din apropierea Greciei, Lambridines a declarat: ”vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.