Danemarca revine în Schengen

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Premierul social-democrat danez Helle Thorning Schmidt a anunţat, recent, cu ocazia prezentării programului său, că Executivul va anula controalele vamale permanente la frontierele regatului, o măsură controversată a Guvernului aflat la sfârşit de mandat.

„Guvernul va combate eficient criminalitatea transfrontalieră în cadrul cooperării Schengen”, a declarat premierul.

Guvernul conservator al lui Lars Loekke Rasmussen a restabilit în mai 2011, la presiunea formaţiunii populiste Partidul Poporului Danez, un control vamal permanent la frontierele ţării, generând reacţii din partea partenerilor europeni, care au denunţat o măsură ce încalcă principiul liberei circulaţii în spaţiul Schengen.

Programul lui Schmidt prevede consacrarea a zece miliarde de coroane (1,8 miliarde de euro) pentru relansarea economiei, creşterea taxelor pe tutun şi alimentaţia sănătoasă.

Decizia autorităţilor daneze a dus la desfăşurarea a zeci de agenţi vamali la frontierele Danemarcei cu Germania şi Suedia, guvernul danez estimând costurile acestui proiect la peste 36 de milioane de euro.

Comisia Europeana a reacţionat imediat la decizia Danemarcei, anunţând că va verifica dacă măsurile vamale avute în vedere de Copenhaga sunt în conformitate cu normele Schengen, spaţiul fără frontiere din interiorul UE.

“Comisia va verifica compatibilitatea acestor măsuri cu acquis-ul Schengen”, a declarat pentru mass-media internaţională Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Sub presiunea Partidului Poporului Danez, Danemarca a anunţase anterior, fără nici o consultare prealabilă cu alte ţări vizate, intenţia sa de a reintroduce controalele vamale permanente la frontierele sale naţionale cu Germania şi Suedia.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.