Republica Moldova vrea AGRI-M pentru a se lipsi de dependenţa energetică rusă

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Chişinăul doreşte să adere la proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia-România Interconnector) privind transportul gazelor azere înspre Europa, potrivit portalul armean arminfo.

Şeful Executivului de peste Prut Vladimir Filat a afirmat că subiectul a fost deja abordat cu preşedintele Ilham Aliyev, la începutul lunii octombrie, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc în Varşovia, în timpul Summit-ul Parteneriatului Estic.

Filat a mai spus că doreşte ca proiectul AGRI să se transforme în AGRI-M prin participarea Moldovei. Perspectivele participării Republicii Moldovei la acest proiect vor fi discutate în timpul unei vizite pe care Filat o va face în Azerbaidjan, la sfârşitul lui noiembrie, la invitaţia preşedintelui azer Ilham Aliyev.

Filat a mai spus că Republica Moldova are un interes strategic în cadrul proiectului, subiectul fiind abordat şi pe 22 septembrie în cadrul unei întrevederi cu preşedintele român Traian Băsescu.

Anterior acestei întâlniri, au avut loc discuţii cu prim-ministrul ungar şi cu preşedintele Georgiei.”Am vorbit cu Traian Băsescu pentru ca să găsim o formulă în care să participe şi R. Moldova, să devină AGRI-M.

Până la sfârşitul lunii noiembrie are loc o evaluare tehnică, după care se vor lua decizii”, a declarat Filat.

Filat a mai spus că Republica Moldova se va conecta până la sfârşitul anului 2012 la reţeaua românească de gaze naturale prin conducta Ungheni-Iaşi.

Capacitatea de transport prin proiectul AGRI este analizată în trei variante: 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, 5 miliarde de metri cubi şi 8 miliarde de metri cubi.

Conform datelor preliminare, în funcţie de capacitatea de proiect, costurile vor varia de la 1,2 până la 4,5 miliarde de euro.

Prin proiectul AGRI, părţile implicate doresc să transporte gaze din Azerbaidjan către Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)- Kulevi (Georgia) – Constanţa (România).

Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate în Kulevi şi apoi transportate prin Marea Neagra până în Constanţa unde va avea loc un proces de lichefiere prin terminalul LNG. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.