De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Conducerea Comisiei Helsinki şi-a exprimat îngrijorarea asupra urmăririi penale motivate politic asupra fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko.
Astfel, ea a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru deciziile executive ce le-a făcut în 2009, când era în funcţie de prim-ministru.
"Învinuirile aduse D-nei Timoşenko ilustrează nivelul scăzut al democraţiei din Ucraina", a declarat preşedintele Comisiei, Christopher H. Smith (NJ-04).
"Imediat după Revoluţia Portocalie, Ucraina a fost un exemplu pentru alte state post-sovietice, acum acest exemplu îşi trăieşte urmările. Urmărirea penală şi verdictul în cazul lui Timoşenko, duce în mormânt angajamentul Ucrainei la OSCE în privinţa drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept.
Interzicerea fostului premier, de a fi din funcţie publică în următorii trei ani, ridică îndoieli serioase cu privire la posibilitatea Ucrainei de a desfăşura în 2012 a alegerilor care să îndeplinească standardele OSCE pentru alegerile democratice, şi pune în discuţie adecvarea Ucrainei de a-şi asuma preşedinţia OSCE în 2013. "
"Aceasta este o lovitură serioasă la adresa democraţiei în Ucraina," a declarat co-preşedinte Benjamin L. Cardin, (MD). Comisia de la Helsinki a sprijinit în mod constant şi ferm aspiraţiile europene ale Ucrainei, care oferă cele mai bune de asigurări cât priveşte viitorul Ucrainei ca stat independent, democratic şi înfloritor.
Din păcate, verdictul pentru Timoşenko pune în pericol acest viitor”.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA şi diferite rapoarte ONG-urilor, starea democraţiei şi a drepturilor omului în Ucraina s-a deteriorat de când Viktor Ianukovici a fost ales preşedinte în februarie 2010.
Tendinţe îngrijorătoare se numără consolidarea puterii în mâinile preşedintelui; slăbirea verificărilor şi bilanţurilor etc.