Viitorul Marii Britanii în UE, la ordinea de zi a parlamentarilor

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Demersul parlamentarilor britanici vine în contextul în care peste o sută de mii de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

Printre semnatari sunt şi parlamentari conservatori sau laburişti, care doresc ca Marea Britanie să-şi renegocieze statutul în cadrul Uniunii.

Guvernul respinge însă iniţiativa şi îi ameninţă pe parlamentarii care o susţin cu sancţiuni dure.

Parlamentarii britanici care susţin referendumul ar dori ca acesta să fie organizat în mai 2013.

Atunci, britanicilor ar urma să li se ofere trei opţiuni: fie vor accepta situaţia actuală, fie vor vota în favoarea retragerii din Uniunea Europeană, fie vor opta pentru renegocierea relaţiilor cu Bruxelles-ul, astfel încât Marea Britanie să-şi recupereze o parte din prerogativele cedate în momentul aderării.

Acest demers este susţinut de 80 de parlamentari conservatori şi de un important grup laburist.

Guvernul a ameninţat însă că toţi conservatorii care vor vota în favoarea referendumului riscă să-şi piardă posturile pe care le deţin în instituţiile de stat.

Ministrul de externe William Hague, care este recunoscut pentru poziţia sa antieuropeană, a declarat că organizarea unui astfel de referendum este inoportună într-un moment în care zona euro este în pericol.

În trecut, el a menţionat că-şi doreşte ca Marea Britanie să aibă o relaţie diferită cu Uniunea Europeană, dar că, în prezent, toate eforturile trebuie concentrate asupra salvării monedei europene.

În ceea ce-i priveşte pe liderii laburişti şi liberali democraţi, ei au anunţat că vor cere parlamentarilor lor să voteze împotriva referendumului, fără însă a menţiona eventuale măsuri punitive în cazul celor care nu ţin cont de aceste recomandări.

De precizat însă că şi în situaţia în care parlamentarii vor vota în favoarea organizării unui referendum, guvernul nu este obligat să dea curs acestei iniţiative.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.